Professor: Slik bekjemper du bilsyke

25/09/2017 10:32

Anniken Hauge

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Blir du fort bilsyk? Ifølge en dansk professor finnes det flere teknikker for å unngå dette.

Lang turer med bilen full av unger i baksetet kan være vel så hyggelig. Men det kan også være et mareritt for de som blir bilsyke. 

Heldigvis finnes det gode råd og enkle teknikker slik at bilturen kan bli en fornøyelse for alle.

Therese Ovesen, som er overlege, professor, dr.med. på Aarhus Universitet i Danmark, forteller at man ikke skal måtte bite i seg kvalme og svimmelhet, da det finnes flere enkle teknikker man kan bruke for å unngå dette.

Det skriver danske BT.

- Vi blir bilsyke fordi balanseorganet i kroppen tror at vi sitter stille, mens synet forteller at man beveger seg. Derfor er den mest effektive løsningen å lukke øyene under kjøreturen, forteller overlege Therese Ovesen til avisen. 

Videre sier hun at det beste er å sitte forsetet, men om man ikke har mulighet til dette, finnes det heldvigvis råd for de som må sitte i baksetet. 

Det er som oftest barna som sitter i baksetet, og da er det fler ting man som foreldre kan gjøre for at de får en behagelig og hyggelig biltur:

- Når det gjelder barn er det den psykologiske faktoren som påvirker. Når de først har opplevd å bli bilsyke, sitter de bare og venter på at det skal skje igjen. Så en alminnelig psykologisk distraksjon ved hjelp av en sang eller quiz kan være lurt, sier hun til BT. 

Videre er det viktig å huske på at barn som sitter med Ipad eller mobil nesten garantert blir bilsyke, da oppmerksomheten deres kun er rettet dit og ikke på bilveien.  

Avslutningsvis råder Therese Ovesen familier som er på biltur til å ta det med ro og ikke stresse. Det kan være lurt å stoppe litt underveis så alle kan puste litt frisk luft og strekke på beina, selv om dette betyr at turen tar litt lengre tid. 

Nedenfor følger en liste du kan følge neste gang du skal ut og kjøre med passasjerer i baksetet:


Legens råd for å unngå bilsyke:

- Ikke spis for mye før turen - spis gjerne noe lyst brød eller kjeks.

- Hold deg unna sterkt luktende eller smakende mat under selve turen. Alle input på sansene burde dempes så mye som mulig.

- Ikke bruk tablet eller mobil mens bilen kjører. Dere kan heller synge en sang eller kjøre i gang en quiz.

- Unnlat å bruke bilsykemedisiner som antihistamin. Venn deg i stedet til bilsyken og bli bedre ved hjelp av trening. 

- Hvis du blir veldig dårlig, er det aller beste å lukke øynene. 

Kilde: Therese Ovesen