Sjekk brystene dine: Disse 7 symptomene kan være tegn på brystkreft

28/10/2016 13:30

Anniken Hauge

Helse
Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
Brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner.

Selv om du kanskje tenker at kreft er noe som rammer andre, så bør du holde et våkent øye med signalene på brystkreft. Hvert år får ca 2700 norske kvinner diagnosen.

Brystkreft er den kreftformen som rammer flest norske kvinner, ifølge NHI. Selv om fire av fem som rammes av brystkreft er over 50 år, bør du sjekke brystene dine jevnlig før den tid.

De fleste kvinner vet at de skal reagere på knuter eller andre klumper i brystene – sjekk gjerne brystene dine for knuter et par dager etter menstruasjonen – men det er fler symptomer som bør tas på alvor. 

The Sun har i samarbeid med eksperten Mr Kislaya Thakur, som jobber på BMI The Blackheath Hospital i London, funnet 7 symptomer på brystkreft alle kvinner bør være obs på.

Disse syv symptomene skal få alarmklokkene til å ringe hos kvinner i alle aldre: 

1. Forandringer i brystenes størrelse eller form. Brystene dine forandrer seg i løpet av livet – spesielt når du har mensen, men også når du er gravid. Sjekk derfor brystene dine hver måned, så vet du hvordan de kjennes ut. Reager hvis noe føles annerledes.

 2. Rødme eller utslett. Hvis du får rødme eller utslett ved brystvorten og det ikke forsvinner igjen relativt fort, så kan det være et tegn på noe alvorlig. Husk at nytt vaskepulver kan gi utslett på kroppen – spesielt de med parfyme. 

3. Væsking fra brystvortene. Hvis det plutselig kommer væske ut av brystvortene dine uten at du presser på dem, så bør du kontakte legen.

4. Hevelse i armhulen eller rundt kragebenet. Som nevnt er knuter det vansligste symptomet på brystkreft. Men du har også brystveve under armene og opp til kragebenet, så derfor må ikke knutene nødvendigvis sitte i selve brystet. Derfor bør den månedlige brystsjekken din også dekke et godt stykke rundt brystene.

 5. Forandringer i huden rundt brystene. Hvis huden på brystet begynner å ligne for eksempel appelsinskall eller du får et lite smilehull, bør du reagere og kontakte en lege.

6. Inverterte brystvorter. Noen finner er født med brystvorter som går innover, og det er helt naturlig. Men hvis den ene brystvorten din plutselig begynner å trekke seg tilbake eller endrer form, kan det var en advarsel om brystkreft.

7. Konstant smerte. Det er ganske vanlig å oppleve smerter i brystene av og til, men smertene skal ikke være konstante eller for voldsomme. Sjekk om smerten forsvinner eller kommer tilbake igjen. 

Ifølge tall fra Kreftregisteret var det ved utgangen av 2014 i underkant av 43.000 kvinner og menn som hadde blitt friske av eller levde med brystkreft. Til tross for dette døde 663 kvinner og 6 menn av brystkreft.