Skremmende forskning: Denne typen mat gjør hjernen 28 prosent verre på 10 år

09/02/2024 05:00

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det har lenge vært kjent at denne typen mat ikke var bra for deg, men studier viser at mat også ødelegger hjernen.

Det er ikke akkurat nyheter at bearbeidet mat som burgere, pølser og frysepizza er dårlig for kroppen.

Men det er indikasjoner på at det faktisk øker risikoen for å utvikle demens og Alzheimers senere i livet.

En studie viser at hjernen til mennesker hvis såkalte ultrabearbeidede mat, som de tre rettene ovenfor, utgjør mer enn 20 prosent av kaloriinntaket, forfaller mye raskere enn hos personer som sjelden spiser bearbeidet mat.

Det skriver CNN.

Faktisk er ødeleggelsene så massive at i løpet av 10 år er hjernen til testpersonene 28 prosent mer skadet enn de i studien som spiste minst superprosessert mat.

Hvis det var en liten studie, kan man håpe at resultatene skyldes statistiske usikkerheter. Men forskerne fulgte mer enn 10.000 mennesker i løpet av et tiår for å komme frem til resultatene.

Så lite junk food skal til

En tommelfingerregel sier at det gjennomsnittlige voksne mennesket bruker mellom 2000 og 2500 kalorier om dagen. 20 prosent av den mengden kalorier tilsvarer mellom 400 og 500 kalorier.

Og du kommer dit raskere enn du tror. En cheeseburger og en liten pommes frites fra McDonalds, for eksempel, bringer deg til i underkant av 600 kalorier, og du er allerede langt over risikogrensen.

Frysepizza er enda verre. Selvfølgelig er det en forskjell, og de fyller nok opp litt mer enn bestillingen ovenfor, men en salamipizza fra Dr. Oetker gir deg mer enn 800 kalorier innabords.

Og hvis du vil ha litt brus eller juice for å kjøle deg ned i sommervarmen, bringer en liter av de søte væskene deg opp til over 400 kalorier.

Denne gruppen spiste for det meste ultraprosessert mat

Forskerne bak studien definerte ultraprosessert mat som "industrielle versjoner av matinnhold (olje, fett, sukker, stivelse og proteinisolat) som har liten eller ingen ekte mat i seg og vanligvis inneholder smakstilsetning, farge og andre kosmetiske tilsetningsstoffer."

Og i studien var det typisk yngre, hvite kvinner med høy utdanning og inntekt, typisk som aldri hadde røykt og sjelden drakk alkohol, som spiste det meste av den skadelige maten.

– Folk bør vite hvordan de skal lage sin egen mat fra bunnen av. Jeg vet at mange sier at de ikke har tid, men det trenger ikke å være veldig tidstyping, sier medforfatter Claudia Suemoto til CNN.