Sukkererstatning øker risikoen for slag med 57 prosent

18/06/2024 12:10

Henrik R

Helse
Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons
En ny studie har avslørt at den populære sukkererstatningen xylitol kan øke risikoen for alvorlige hjerteproblemer og slag med 57 prosent.

Xylitol, også kjent som bjørkesukker, blir ofte anbefalt til personer som lider av fedme, diabetes og hjerte- og karsykdommer. Dette lavkalorisøtstoffet har blitt et populært valg for mange som ønsker å unngå tradisjonelle sukkerholdige produkter. Men nå kaster en ny studie skygger over xylitols rykte som et sunnere alternativ, melder tyske Focus.

Studien avslører blodpropper

Studien, ledet av Dr. Marco Witkowski fra det tyske hjerteinstituttet ved Charité i Berlin i samarbeid med Cleveland Clinic i Ohio, USA, har avslørt at xylitol kan fremme dannelsen av blodpropper.

Forskerteamet analyserte blodprøver fra over 3 000 hjerte- og karpasienter fra USA og Storbritannia over en periode på tre år. Det ble også utført tester på friske individer. Resultatene viste at personer med høye nivåer av xylitol i blodet hadde en 57 prosent høyere risiko for alvorlige hjerteproblemer eller slag.

Ifølge en uttalelse fra det tyske senteret for hjerte- og karforskning (DZHK) øker xylitol blodplatenes reaktivitet, noe som fremmer dannelsen av blodpropper og dermed øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Utbredt bruk av bjørkesukker i næringsmiddelindustrien

Bjørkesukker er en naturlig forekommende substans som finnes i visse frukter, grønnsaker og sopp, samt i menneskekroppen. Det utvinnes opprinnelig fra barken av bjørketrær, noe som har gitt det sitt navn. På grunn av sine fordelaktige egenskaper, slik som sødme, konsistens og lavt kaloriinnhold, har xylitol blitt en populær ingrediens i næringsmiddelindustrien.

Erythritol og andre risikoer

Forskerne påpeker at det ikke bare er xylitol som kan være skadelig. Sukkeralkoholen erythritol øker også risikoen for hjerteproblemer.

"Våre undersøkelser illustrerer de potensielle risikoene ved xylitol og viser at søtstoffer ikke nødvendigvis er den harmløse sukkererstatningen de ofte antas å være," advarer Dr. Witkowski.

Spesielt personer med eksisterende hjerte- og karrisiko bør revurdere sitt forbruk av xylitol og rådføre seg med en lege eller ernæringsekspert hvis de er i tvil. Forskerne planlegger å fortsette sine undersøkelser av de potensielle helserisikoene ved xylitol, spesielt med tanke på dets utbredte bruk i matvarer og tannpleieprodukter. Resultatene er publisert i European Heart Journal.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.