Tannpleiere mottok denne 5-årige pasienten: Nå advarer de foreldrene mot å begå samme feil

01/03/2016 15:30

Anniken Hauge

Helse
En tannpleieklinikk i Danmark har delt dette bildet av det kjipe eksemet, slik at ikke fler begår samme feil som disse foreldrene.

 

En jente på fem år kom til en kommunal tannpleieklinikk i Danmark med eksem rundt munnen. 

Klinikken har delt bildet av jenta så andre kan se hva konsekvensen kan være av å bruke smokk i for mange år. 

- En søt 5 ½-årig jente besøkte oss i dag. Hun bruker fortsatt smokk, og har i den forbindelse fått eksem nedenfor munnen grunnet økt sikling, åpent bitt og overbitt, skriver de i Facebook-innlegget deres. 

Fra tannpleiens side blir det advart mot å la barn bruke smokk lengre enn til treårsalderen. 

Det kan få følger som påvirker barnet resten av livet. 

Hvis man bruker smokk etter man er fylt 3 år, kan tennene og kjeven bli permanent formet på en uheldig måte, skriver tannpleien.

Begrens allerede fra 2,5 år
- Ved for lang tids bruk av smokk, kan både tenner og kjevens stilling bli permanent formet på en uheldig måte slik at det utvikles et "smokkbitt", skriver de i innlegget og fortsetter: 

- Kjeven kan påvirkes slik at fortennene ikke kommer inntil hverandre (åpent bitt), og samtidig kommer fortennene til å stå ut (overbitt).

Hvis man får ‘smokkbitt’, så kan det med tiden påvirke talen, og tennene som vokser ut etter melketennene. 

Innlegget med advarselen og bildet som tydelig viser hvordan munnen kan bli drastisk påvirket av å bruke smokk for lenge, har i ettertid blitt delt av mange. 

Den anerkjente familieterapeuten Jesper Juul skriver på siden babyverden.no at barn burde slutte med smokk etter de er fylt 3 år. Videre sier han at smokken er et soloprosjekt som utvikle seg til en dårlig vane, og anbefaler derfor å få barnet til å slutte med smokken gjennom god tålmodighet og respekt fra foreldrenes side.

Smokken er jo en av barnets beste venner.