Tenk deg om: Disse alminnelige matvarene kan gjøre deg syk

04/09/2017 12:00

Anniken Hauge

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pleier du å ta vare på middagsrestene til dagen etter? Det kan være bakterier i ris og pasta fra gårsdagen.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

En undersøkelse gjennomført i samarbeid mellom danske Coops forbrukermagasin Samvirke og professor i fødevarekjemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet, Leif Skibsted, viser at gårsdagens pasta kan være farlig å spise hvis den ikke kommer på kjøl på riktig tidspunkt.

Hvis du ønsker å spare restene fra middagen til dagen etter så skal de på kjøl så raskt som mulig. Ellers risikerer du å bli matforgiftet med kvalme og oppkast, ifølge magasinet. Dette gjelder for både pasta og ris. 

Årsaken er bakterien 'bacillus cereus'. Den kan vokse frem mellom en og fem timer, og danne giftstoffer i ris eller pasta fra dagen før. 

Hvis restene skal brukes, skal de varmes opp til over 75 grader da bakteriene vokser mest mellom 15 og 50 grader.  

Både i 1997 og 2009 var det to alvorlige tilfeller I Europa hvor to mennesker mistet livet som følge av å bli smittet av bakterien. I begge tilfellene hadde personene spist pasta som ikke hadde blitt oppbevart riktig vis.

 

 

Læs også:

Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Den siste nye hårtrenden er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må tenke deg nøye om før du følger den, advarer en hudlege.
Geniale triks: Slik får du klærne helt hvite igjen Har du problemer med å få de hvite klærne dine til å beholde den helt hvite fargen? Da kan disse tipsene definitivt hjelpe deg.