Kan sette fyr på hjemmet ditt: 6 ting å sjekke

10/05/2024 07:00

Emma

Hjem
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Har du kontroll på brannsikkerheten i hjemmet ditt?

Hvert år oppstår branner i danske hjem på grunn av elektronikk, ulike varmekilder og verktøy. Men flere branner kunne vært unngått hvis brannsikkerheten hadde vært bedre.

I fjor slukte en historisk bybrann en hel bygård med 130 familiers hjem i København-området.

Det viste seg å være den største brannen i nyere historie.

Morten Fruergaard, driftsdirektør i Købtædernes Forsikring, håndterte brannen som forsikringstaker:

– Spredningen av brannen kunne vært unngått. Fraværet av skillevegger førte til at det dannet seg et hulrom under taket der brannen kunne spre seg. Huseiere kan lære av det, spesielt i forbindelse med større renoveringer av takkonstruksjoner, tilbygg eller ny 1. etasje, hvor de trenger å sette seg inn i de generelle brannkravene. I tillegg er det en god anledning til å friske opp en rekke enkle tips for å forbedre sikkerheten som du kan være oppmerksom på i hverdagen.

Han viser til seks områder i boligen som kan gjennomgås for å øke brannsikkerheten i hverdagen:

1. Avtrekksvifter og eksosrør

Hettens funksjon er å suge bort stegeos, damp og røyk fra arbeidsstedet på kjøkkenet. Hvis denne funksjonen reduseres, vil rester av fett og stekegass legge seg på de horisontale flatene på kjøkkenet, noe som resulterer i glatte overflater.

Ved brann vil manglende rengjøring av kjøkkenvifte og eksosrør øke risikoen for at brannen utvikler seg via eksosrørene. Husk derfor godt renhold rundt komfyren, stekeovnen og panseret.

2. Vedovn/skorstein

Det er påbudt å få rengjort pipa, men husk å holde utkikk hvis for eksempel ovnen begynner å utvikle seg kraftig røyk. Dette kan være tegn på pipebrann, som oppstår hvis sotlaget på innsiden av skorsteinen antennes.

3. Tørketrommel

Tøm lofilteret på tørketrommelen med jevne mellomrom. Hvis det samler seg for mye lo, kan det antennes ved høy varme.

4. Elektriske installasjoner

Sjekk elektriske installasjoner og stikkontakter. De må ikke være skadet eller ømme. Det samme gjelder ladere til for eksempel mobiler og datamaskiner. Under lading må elektronikken ligge på et bord, en hylle eller en annen solid overflate – unngå for eksempel sengen eller sofaen, fordi apparatene ikke klarer å kvitte seg med varmen i mykt underlag.

Kast defekte eller slitte ladere.

5. Brannfarlige væsker

Hold øye med brennbare væsker i hjemmet som neglelakkfjerner, håndrensemiddel, eddiksyre, etc., fordi de er svært brannfarlige. Oppbevar dem i originalemballasjen og vekk fra forskjellige varmekilder som stearinlys og fyrstikker, og husk å skru lokket godt.

6. Brannalarm

Brannalarmer må opprettholdes. Alle brannalarmer har en liten knapp hvor du kan teste om den fortsetter å virke. I tillegg kan det være lurt å ha tilkoblet brannalarm. Spesielt hvis du bor i et større hus eller på flere nivåer, er det viktig at alarmene er koblet slik at når en alarm går på ett sted, blir hele huset alarmert. Rengjør dem og sjekk datomerking.

Les flere gode råd for brannsikkerhet på Styrelsens hjemmeside. Hvis du skal gjøre en større renovering eller utvidelse på huset ditt, kan du lese om brannkurs og brannkrav på Kunnskapssenteret Bolius' nettside.