10 kreftsymptomer de fleste ignorerer

23/11/2017 21:15

Anniken Hauge

Innland
Norge ligger i Europa-toppen over mennesker som har kreft. Derfor er det viktig å være oppmerksom på forskjellige symptomer.

26 prosent av alle dødsfall i Europa skyldes kreft. Norge ligger nær toppen i forekomst av kreft i Europa, og spesielt norske menn har høy forekomst, ifølge Kreftregisteret.

Men selv om kreft sannsynligvis er den mest fryktede sykdommen her til lands, så overser allikevel mange nordmenn en rekke tegn og symptomer på kreft. For selv om vi helst vil tro at det bare skyldes influensa når vi har vondt i halsen, så kan det i siste ende vise seg å være kreft.

En stor undersøkelse utført i England, viste at over halvdelen av alle voksne har opplevd tegn på kreft, men at bare to prosent av de rammede trodde at kreft kunne være en mulig årsak.

Womens Health Mag har derfor i samarbeid med forsker ved University College London, Katriina Whitaker, samlet 10 symptomer på kreft som er viktige å være oppmerksom på. 

1. Vedvarende hoste eller heshet:

Hoste er vansligvis en helt normal reaksjon for kroppen. Vi hoster blant annet for å rense lunger og lufteveier. Men du bør gå til en lege hvis hosten endrer seg eller blir verre. Hvis du for for eksempel opplever at du hoster opp blod, er det viktig at du tar kontakt med en lege.

2. Vedvarende mageproblemer: 

De fleste opplever smerter i magen som mageknip, og det går som regel over igjen. Men hvis du opplever smerter og og problemer med magen som varer i mer enn to uker, så bør du gå til legen. Avføringen din kan også fortelle deg hvis noe er galt. Hvis den for eksempel er større en vanlig, så kan det være et tegn på tykktarmskreft.

3. Vedvarende blæreproblemer: 

Hvis det er blod i urinen din, så kan det være et tegn på at du har kreft i blæren eller nyrene. Ofteste er det dog snakk om en urinveisinfeksjon som går over av seg selv eller kan behandles med antibiotika.

4. Vedvarende uforklarlige smerter: 

Først og fremst skal det fastslås at de fleste smerter ikke er tegn på kreft. Men hvis de er vedvarende, bør man være oppmerksom. Hvis du for eksempel har en vedvarende hodepine, har du sannsynligvis ikke kreft, men allikevel kan det være lurt å bli sjekket av legen. Det samme gjelder hvis du opplever vedvarende smerter i brystet, som kan være tegn på lungekreft.

5. Endringer i huden: 

Hvis du oppdager nye føflekker på kroppen, er det viktig at du er oppmerksom. Også hvis eksisterende flekker endrer seg veldig. Disse kan være tegn på hudkreft, og du bør derfor bli sjekket hos en lege.

6. Sår som ikke gror:

Hvis du har et sår som ikke gror og forsvinner etter noen uker, så bør du ta kontakt med en lege.

7. Uventet blødning: 

Kontakt legen din hvis du opplever blødninger utenfor menstruasjonsperioden, da det kan være tegn på livmorhalskreft. Blødning fra endetarmen kan indikere tykktarmskreft.

8. Uforklarlig vekttap:  

Selv om dette sikkert høres ganske tiltalende ut for mange, så er det allikevel grunn til bekymring hvis vekttapet kommer uten innsats. Det kan nemlig være et tegn på en tumor eller malignitet.

9. Knuter:

I forlengelse av punkt 5, så er det lurt å dra til legen hvis du opplever knuter i huden din. Det kan vise seg å bare være en fettknute, men det kan også være kreft. En knute i eller ved brystet er et veldig vanlig symptom på brystkreft.

10. Vedvarende vanskeligheter med å svelge: 

Folk med vedvarende svelgeproblemer, som kanskje av den grunn begynner å endre kostvaner til mykere fødevarer uten å tenke over det, bør være oppmerksomme på at det kan skyldes kreft i spiserøret. 

Lege anslår at hver tiende nordmann har denne lidelsen: ‘Det er vanskelig å forklare til andre som ikke selv har opplevd det’