Advarsel til alle trafikanter: Hundrevis av bilister i fare

30/09/2016 12:15

Anniken Hauge

Innland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den kommende halvårsperioden utgjør en betydelig større risiko, lyder advarselen.

Vi er nå på vei inn i oktober måned, tiden på året hvor elgfaren øker betraktelig. Mørketidsmånedene øker sannsynligheten for sammenstøt med elg betydelig, og det er også da flertallet av ulykker som involverer elg og annet hjortevilt skjer.

Det viser beregninger fra forsikringsselskapet If.

Skumringen på kvelden og grålysningene om morgenen er tidspunktene hvor risikoen er størst. Du skal altså være ekstra oppmerksom hvis du skal ut på veien i helgen, og også i tiden fremover.

Vær oppmerksom

- I oktober kan elgjakten være med på å skremme dyrene ut på veiene. Samtidig er elgen i bevegelse på grunn av brunsttid, og dermed øker risikoen for at den krysser veier på sin ferd, sier kommunikasjonsrågiver Sigmund Clementz i If.

Det skumrende mørket på ettermiddagen og den skarpe grålysningen om morgenen gjør at sikten blir dårligere, og det er også i løpet av disse timene på døgnet hvor risikoen er størst, og hvor det skjer flest viltpåkjørsler. Vær ekstra oppmerksom i nærheten av skog og vassdrag, lyder advarselen.

Over 5600 sammenstøt

Tall fra SSB viser at i jaktåret 2015/2016, som går fra 1. april 2015 til 31. mars 2016, ble mer enn 5670 såkalte hjortedyr påkjørt av bil. Tallet inkluderer elg, rådyr og hjort, hvor 871 av disse var elg.

En gledelig nyhet er at dette er en nedgang fra i fjor, men det skal fortsatt samarbeides om å få ulykkestallet ytterlige ned.

- I Norge har veimyndighetene gjort mye for å begrense viltpåkjørsler gjennom blant annet skilting, rydding langs veiene og bruk av viltgjerder sammen med viltstier-og overganger. Vi i If tar til orde for at det blir gjort enda mer, av hensyn til både mennesker og dyr, sier Sigmund Clementz.

Råd til deg som skal ut på veien

Flere nordmenn befinner seg daglig på risikoutsatte veier ved skog og vassdrag. Heldigvis finnes det gode råd om hvordan man kan ta viktige forhåndsregler i trafikken, og hvordan man skal håndtere situasjonen om man blir utsatt for en ulykke som involverer viltpåkjørsel.

- Våre råd til deg som er ute på veien: Følg med på skilting, kjør aktsomt, ha blikket høyt og beveg det fra side til side der det er ekstra høy risiko for å støte på elg. Og – som alltid – tilpass farten etter forholdene, sier Clementz.

I følge If er det også viktig å varsle politi/viltnemnd om ulykken først er ute. Da unngår man å la skadet dyr bli utsatt for unødige lidelser.

Ta vare på hverandre i trafikken og hev blikket en ekstra gang når du kjører bil i tiden fremover. Da er det større sannsynlighet for å unngå unødige ulykker – av hensyn til både mennesker og dyr.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.