Åtte av ti vil ha prikkbelastning for mobilbruk bak rattet

24/10/2017 11:25

Anniken Hauge

Innland
Mobilbruk bak rattet kan være verre enn fyll.

De senere årene har det kommet frem skremmende tall på nordmenn som tukler med mobilen sin når de sitter bak rattet.

Dette provoserer mange, da bruk av mobiltelefon under kjøring er forbundet med økt risiko for innblanding i trafikkulykker.

81 prosent mener mobilbruk bak rattet må prikkbelastes, viser en undersøkelse fra forsikringsselskapet If utført i juni i år, ifølge pengenytt.no

Tidligere tall viser at hele 350.000 nordmenn skriver eller leser på mobiltelefonen mens de kjører bil, og over en halv million oppgir at de snakker i en håndholdt telefon bak rattet. Videre sier hele 200.000 nordmenn at de har tatt en selfie bak rattet, ifølge Aftenposten.

En fersk rapport fra Transportøkonomisk Institutt, viser at det var hele 540 dødsulykker på norske veier i perioden 2011 til 2015, og 22 av dem skyldes trolig mobilbruk bak rattet.

Informasjonsdirektør i If, Jon Berge, sier det er svært bekymringsverdig, og at vi bør vurdere å prikkbelaste førekortene til personer som bruker mobilen i trafikken. 

- Dette er fryktelig høye tall, spesielt når alt tyder på at mobilbruken har økt. Da er det grunn til å frykte at enda flere sender tekstmeldinger, bruker håndholdt telefon eller sjekker sosiale medier. Det er på høy tid at vi følger andre land og vurderer å prikkbelaste førerkortene til de som bruker mobilen mens de kjører, sier informasjonsdirektør i If, Jon Berge, i en melding til pengenytt.no.

Blir du stoppet for å ha tuklet med mobiltelefonen bak rattet får du i dag et forenklet forelegg på 1650 kroner.

Nå vil forsikringsselskapet If at det også skal føre til prikkbelastning, samt fare for å miste førerkortet, og får støtte fra mer enn 8 av 10 nordmenn.

Prikkbelastning er et effektivt virkemiddel mener Jon Berge, hvilket også blir bekreftet av en evaluering Transportøkonomisk Institutt nylig gjennomførte for Samferdselsdepartementet.

- I undersøkelsen spurte vi også om de som hadde fått prikker etter dagens regler hadde endret sin atferd. Det bekreftet hele ni av ti at det hadde gjort. Det tyder på at prikkbelastning for mobilbruk vil være et effektivt virkemiddel for å stoppe denne livsfarlige mobilbruken.

Hele 20.458 nordmenn fikk forenklet forelegg for mobilbruk bak rattet i fjor, viser tall fra Statens Innkrevingssentral.