De kongeliges sykdom: Utenriksminister frykter hun har sluppet løs smitten på palasset

Foto: Shutterstock.com

Norges utenriksminister har fått en positiv test for koronaviruset og frykter nå at hun ved et uhell har smittet den norske kongen, Harald V.

Torsdag ble det kjent at Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt i Arbeiderpartiet hadde fått en positiv koronatest, som hun hadde tatt etter å ha opplevd milde symptomer.

Les også

Kong Harald tilbake på jobb: Fikk en helt spesiell gave

Enda verre var det at utenriksministeren kunne meddele at hun hadde møtt Norges kongepar og kronprins kort tid før den positive testen var tilgjengelig, og det fryktes nå at kong Harald V er smittet av viruset.

Huitfeldt uttalte følgende i en melding til ntb etter smittefunnet, ifølge VG.

«Jeg ønsker Hans Majestet en rask bedring. Jeg har hatt en hyggelig samtale med kronprins Haakon i morges, og jeg er takknemlig for at kronprinsen formidler mine varme hilsener til kong Harald. Som jeg sa i går, som alle andre, er jeg redd for å smitte noen, og jeg håper inderlig at jeg ikke har smittet kong Harald, dronning Sonja eller kronprins Haakon i salen i går.»

Foto: Kongehuset.no

Utenriksministeren testet seg torsdag etter å ha besøkt kongeparet fordi hun hadde en plutselig hodepine, og dessverre viste det seg at testen var positiv til tross for de milde symptomene.

Huitfeldt forklarte til Aftenposten at hun selvfølgelig også hadde testet seg selv før hun møtte de kongelige, men at testen angivelig var negativ.

– Jeg skulle av hele mitt hjerte ønske at jeg ikke testet positivt samme dag som jeg hadde et publikum med kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon. Jeg testet meg selv tidlig i dag, og det var negativt, men testet meg selv igjen da jeg fikk akutt hodepine i ettermiddag, sier hun til Aftenposten.

Det var imidlertid ikke uvanlig at Huitfeldt besøkte palasset, da hun har et fast ukentlig møte med kongen for å informere ham om norsk utenrikspolitikk.

Hun har også uttalt at kongefamilien og alle ansatte ved palasset ble varslet om hennes positive test så snart hun visste at den var positiv.

Kongen er sykmeldt

Fredag meldte den norske kongefamilien på sine nettsider at kong Harald er sykmeldt med forkjølelsessymptomer, og det fryktes derfor at den 84 år gamle kongen har fått koronavirus.

Meldingen sier: "Alle nødvendige undersøkelser og tester vil bli utført," og det er blant annet uttalt at kronprinsen har trådet i kongens sted mens kongen er fraværende.

"Kronprinsen har ingen symptomer og er testet negativ for corona," forklares det således. 

Heldigvis har kongeparet blitt vaksinert tre ganger, og ifølge kongefamilien fikk de allerede sin tredje boostervaksine i november i fjor.

Les også

Hitspill solgt for hemmelig beløp: Kjøpt av media