Erna Solberg gjenvalgt som norsk statsminister

12/09/2017 09:45

Anniken Hauge

Innland
Foto: Polfoto/Henrik Hildebrandt
Foto: Polfoto/Henrik Hildebrandt
De blå partiene beholder makten i Norge.

Etter flere måneder med intens valgkamp frem mot gårsdagens stortingsvalg har folket talt; Fire nye år for Erna Solberg som statsminister.

Nattens opptelling viser at 95 prosent av stemmene er talt opp. Tallene viser et borgerlig flertall og en oppslutning for Høyre på over 25 prosent. 

Erna Solberg blir derfor Høyres andre minister som blir gjenvalgt til fire nye år - Kåre Willoch var den første i Høyre til å sitte to perioder på rad.

Det skriver VG.

– Når vi har fått støtte til fire nye år, så er det fordi vi har levert resultater. Vi har levert på det vi lovet, men vi har også møtt vanskelige utfordringer og løst dem på veien, sa statsminister Erna Solberg på Høyres valgvake noen minutter over midnatt, sier Erna Solberg til VG.

Selv om Høyre hadde håpet på bedre oppslutning enn de fikk, ligger Arbeiderpartiet an til å gjøre et historisk dårlig valg - de gjør nemlig sitt dårligste valg på 90 år.

En svært skuffet Jonas Gahr Støre erklærte valgnederlaget for Arbeiderpartiet i går like før midnatt. Nå gjenstår det å se hvordan Arbeiderpartiet takler situasjonen. 

Meningsmålingene opp mot valget har vist at KrF, Venstre og MDG har ligget og vaket nær sperregrensen. I følge VG hentet Venstre seg opp da de forsinkede stemmene fra Bergen ble talt opp, og Venstre får derfor fem ekstra mandater på Stortinget. 

For MDG gikk det derimot ikke så bra. De lå an til å komme over sperregrensen, men endte opp med en oppslutning på bare 3,2 prosent. Det betyr at de må nøye seg med kun én stortingsrepresentant. KrF greide å karre seg over, men gjorde totalt sett et historisk dårlig valg