Hvis du tror at det bare er vanlig mariehøner - så se nærmere og oppdag den farlige sannheten

04/05/2017 14:45

Anniken Hauge

Innland
Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia
Den rød- og sortprikkede mariehønen er velkjent i Norge, men det er stor forskjell på marihøner, og særlig en art du aldri må ta på.

 

De virker uskyldige de små insektene. Men det er faktisk en stor forskjell på marihøner, og spesielt en art du skal holde fingrene vekk fra, selv om den ikke er så lett å oppdage med det blotte øye, skriver Newsner.

Det er nemlig snakk om harlekinmariehønen, som man kan kjenne igjen ved at den ofte søker seg innendørs, spesielt om vinteren. Den vanlige marihønen ser vi nesten alltid ute. 

Foto: Wikimedia

Harlekinmariehønen er en invasiv art som opprinnelig stammer fra Asia, og som art oprindeligt stammer fra Asien, og som art fortrenger den faktisk den vanlige marihønen. 

Arten er glupsk, og tar man den opp på fingeren som en vanlig marihøne kan den bite deg,  hvilket kan forårsake mildt ubehag og irritert hud.  

 

Derfor blir det anbefalt at man fjerner dyrene med støvsugeren, hvis man oppdager de innendørs.

Foto: Wikimedia

- Når de først kommer og finner føde, så er det vanskelig å bli kvitt de igjen. I tillegg har arten en veldig aggressiv atferd. Derfor skal du drepe den, sier den svenske biologen Lars-Åke Janzon til den svenske tv-kanal SVT.

I England har man opplevd flere tilfeller av den innvaderende mariehønen, hvor mindre svermer har samlet seg foran huse for å søke seg inn. 

Foto: Wikimedia

I slike tilfeller er det viktig å ikke tråkke på dyrene, men benytte en støvsuger. Dyrene etterlater nemlig en stinkende, gul væske som kan være vanskelig å fjerne igjen.  

Foto: Wikimedia

Man kan kjenne igjen den spesielle mariehønen ved å se et W eller M-mønster mellom prikkene på toppen av den. Dessuten er arten en anelse større enn vanlige marihøner.