«Jeg visste ikke at han var der»: Familier i sjokk over video av fangede russiske soldater

01/03/2022 08:17

Emma Sletta

Innland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Flere videoer av fangede russiske soldater har blitt delt på kommunikasjonstjenesten Telegram.

Ukrainske tjenestemenn har publisert en rekke videoer av det som angivelig er fangede russiske soldater mens krigen i Ukraina fortsetter på femte dagen.

I en av videoene som ble publisert søndag på Telegram-kanalen Find Your Own, satt opp av Ukrainas innenriksdepartement, identifiserer en såret soldat seg som Leonid Paktishev, som leder en snikskytterenhet i Rostov-regionen.

Telegramkanalen, som åpnet lørdag, har sluppet et hav av videoer og bilder som viser fangede russiske tropper, noe som fører til et opprør fra familiene deres, som sier de ble sjokkert over å finne ut deres kjæres engasjement i invasjonen av Ukraina. Det skriver The Guardian.

The Guardian har snakket med tre familiemedlemmer som har bekreftet identiteten til Paktishev. I tillegg har de sagt at de ble sjokkert og sinte etter å ha sett videoen av familiemedlemmet bli fanget.

"Jeg ble sendt videoen av min fangede bror klokken 02.00 i går kveld. Jeg ble helt sjokkert. Jeg ante ikke at han kjempet der inne," sa Yelena Polivtseva, søster av Paktishev.

I videoen sier Paktishev, som er fra den lille byen Mezdhurechenskiy i Vest-Sibirien, at han ledet et team på tre andre snikskyttere.

– Jeg visste at Leonid var i militæret, men jeg ante ikke at han ble sendt til Ukraina. Det tror jeg heller ikke han hadde vært klar over, sier Polivtseva.

Russland har så langt ikke kommentert de utgitte videoene og har avslørt svært lite informasjon om tilstanden til soldatene som kjemper i Ukraina.

Det russiske forsvarsdepartementet innrømmet søndag kveld for første gang at det var «døde og sårede soldater blant våre kamerater», men la til at «antallet ødelagte ukrainske nasjonalister langt oppveier» antall russiske tap.

På spørsmål om brorens engasjement i Russlands invasjon av Ukraina, sa Polivtseva at hun ikke var «kompetent» nok til å ta en beslutning om dette. Hun sa imidlertid at hun håpet krigen ville ta slutt.

"Ingen trenger dette. Ikke Ukraina, ikke Russland. Jeg tror at vi kan komme til enighet med fredelige midler slik at våre sønner, brødre og ektemenn ikke dør, sier hun.

Polivtseva sa at hun sist snakket med broren ved årsskiftet. Hun sendte ham også en bursdagsmelding på sosiale medier samme dag som invasjonen startet. På denne dagen fylte han 28 år.

«Jeg så at han ikke var på nettet og ble litt bekymret. Nå er jeg så bekymret at jeg ikke har sovet hele natten, barna mine gråter og moren vår er i en kritisk tilstand, sier hun.

Ukraina har oppfordret familiemedlemmer til å erobre russiske tropper til å kontakte dem og stemme sin motstand mot sitt engasjement i krigen.