Kjørte skadet kollega til sykehuset: Mistet førerkortet og fik bot

Foto: Shutterstock

Kollegaen til den siktete fik en planke i hodet, da ambulancen ikke kunne komme frem. Valgte han å ta saken i egene hender og selv kjøre kollegaen til sykehuset.

Den 9. Juni var den siktete og hans kollega i gang med å sette opp et dokkehus. Under byggningen av dokkehuset får kollegaen en stor og tung planke i hovde. 

Kona til kollegaen ringer til ambulansen, men de sier at de ikke kan komme ut og hjelpe dem. 

Derfor valgte mannen å ta saken i egene hender og selv kjøre kollegaen til sykehuset i tronheim som ligger omkring 2 mil væk. 

Dette skriver NRK.

På E6, i 80 sonen kjørte mannen i 126 km i timen. Litt lenger inde ii sentrum ble mannen stoppet av politiet, han viste frem kjørekortet og forklaret situasjonen til politiet. Han fik lov til å kjøre videre og levere kollegaen på sykehuset.

Men dagen etter fik mannen høre fra politiet at førerkortet hans var inndrat og at politiet hadde oppretet en fartsoverskridnings sak mot han. Politiet ville inndra kjørekortet i 7 måneder og gi mannen en fartsbot på 13.500 kr. 

Mannen mente at dette var helt urimelig med tanke på omsteninghetene. 

I loven står det at man ikke kan straffe noen hvis det er snak om en nødsituasjon. Dette står i §17, her står det at en handling er lovlig når den:

«Blir foretatt for å redde liv, helse, eiendom eller enhver anden risiko for skade som ikke kan avverges på annet rimelig vis»

og:

«risikoen for den skade er langt større en risiko for skade i handlingen»

Retten mente at det var snak om en nødsituasjon i handlingsøyeblikket, at det var gode forhold på veien som mannen kjørte på og at fartsoverskridingen skjedde på en kort strekning. 

Saken er fortsatt ikke avgjort i retten.