Kong Harald fyller 81 år: Blir mer populær jo eldre han blir

21/02/2018 14:19

Anniken Hauge

Innland
Hans Kongelige Høyhet Kong Harald fyller 81 år i dag onsdag.

81-årsdagen skal trolig feires med nære og kjære privat på vinterferie. 

Folkeligheten, nærheten og den smittende latteren er bare noe av det som har gjort kong Harald svært populær, og kongebiograf Tor Bomann-Larsen tror populariteten øker.

- Generelt er det slik at jo eldre en konge er, desto mer populær blir han. Sånn sett er det ingen nedtur for en konge å fylle år og etter hvert bli gammel. Det er også slik at jo lenger en konge eller dronning sitter, desto mer demonstrerer det pliktfølelse overfor folk og gjerning. Dette er noe folk vet å verdsette. Stillingen til kong Harald vil bare bli sterkere. Selv med en og annen ferie og litt tid for seg selv er det ingen som er i tvil om hvem som er konge i dette landet, sier han til NTB ifølge VG.

Ifjor da kongen ble 80 år, uttalte han at han før hadde tenkte at alle som var 80 år var urgammel, men slik følte han seg ikke selv.

Kong Harald har nå vært konge i i 27 år, og Kong Olav, som han overtok etter, var konge i 33 år.

Kong Harald har vært en folkets konge gjennom alle år, og hatt en nærhet og tilstedeværelse uten like. Særlig noen av talene hans de siste årene er blitt hyllet for å være inkluderende og rørende. Etter 22. juli-tragedien gråt han med folket, han reiser til området når katastrofer rammer, han ler av seg selv og virker jordnær og lite snobbete.

- Jeg håper og tror at jeg fortsatt er nysgjerrig og har evnen til å innse nye ting og forandre meg på et slags vis. Jeg må ikke gro fast i det som var min barndom og ungdom, sa kong Harald til VG da han fylte 80 år i fjor.