Kraftig lønnskutt for foreldre som er hjemme med alvorlig syke barn

22/09/2017 11:15

Anniken Hauge

Innland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den bekymrede småbarnsmoren har en sønn på 7 år med kreft. Hun har skrevet til Erna Solberg på Facebook, men ikke fått noe få svar.

En ny pleiepengeording vil tre i kreft den 1. oktober i år. Regjeringen har fremstilt den som en gavepakke til foreldre med alvorlig syke barn, men disse foreldrene er svært fortvilte over den nye ordningen.

Den vil nemlig ha store økonomiske konsekvenser for flere familier fremover, skriver VG.

VG har vært i kontakt med flere av disse familiene, blant annet familien Midtsundstad fra Strømmen:

- Det katastrofale er at ordningen bare gir full lønnskompensasjon i ett år. Da går utbetalingen ned til 66 prosent. Men boliglån, husleie, strømutgifter og matutgifter går ikke ned med 66 prosent. I verste fall kan foreldre bli nødt til å selge huset mens de pleier sine dødssyke barn, sier Kari Midtsundstad til avisen. 

31-årige Kari Midtsundstad er mamma til en gutt på 7 år. Da hun var 23 år fikk hun sønnen Sindre, som ble født med Downs syndrom. Hun var alene om ansvaret for sønnen, men det ekstra kromosomet var imidlertidig det minste problemet for den lille familien på to.

Sindre ble nemlig født med en hjertefeil, og de første tre månedene av Sindres liv bodde de to nærmest på sykehuset. Etter dette kunne Sindre begynne i barnehagen og Kari kunne gå tilbake i jobb. Familiens vei tok dog ytterlige en alvorlig vending da sønnen hennes var tre år. Da fikk den lille gutten leukemi.

Det betydde nye turer frem og tilbake til sykehuset, og flere runder med cellegift. Da Sindre har Downs syndrom tålte han behandlingen dårlig, og selv om han ble frisk kom kreften tilbake allerede fire måneder etter avsluttet behandling.

7-årige Sindre får i dag fortsatt behandling med cellegift og antibiotika. Mamma Kari står på natt og dag, og har ansvaret for å gi han medisinene.

Sindre går på skole, men klarer ikke å være der mer enn noen timer tre ganger i uken. Da må Kari Midtsundstad stille opp for sønnen sin hjemme. 

Fagsjef i Barnekreftforeningen, Britt Ingunn Wee Sævig, er svært bekymret over hva endringene vil føre til for mange av deres medlemmer.

Hun forteller til VG at de fleste barna i deres forening har et behandlingsforløp langt utover et år, og at det endelige utslaget for disse familien vil vise seg om et halvt til ett år, når de har brukt opp dagene med 100 prosent lønnskompensasjon. 

Den 31-årige moren til kreftsyke Sindre ser lyst på fremtiden for sønnens helse, og har et sterkt ønske om at de to kan komme tilbake til et vanlig liv. Hun håper dog bare at hun ikke mister både leilighet og jobb innen den tid, fordi pleiepengene går ned til 66 prosent. 

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie understreker at den nye pleiepengeordning blir doblet i forhold til den gamle, og at regjeringen derfor bruker en halv milliard kroner ekstra for at 9000 flere familier skal få pleiepenger. 

- Dagens ordning er for streng og byråkratisk. Nå må den nye ordningen få virke en stund, og så skal vi selvfølgelig evaluere ordningen etter en tid - på samme måte som vi gjør med alle velferdsordninger, forteller hun til VG.

Du kan lese alt om endringen i pleiepengeordningen på Høyres hjemmeside her.

Lese også: Bekymrede forskere: Ny advarsel til alle som røyker e-sigaretter

 

 

 

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.