Lukashenko undrer seg: "Jeg trodde ikke denne operasjonen trekke ut på denne måten"

06/05/2022 08:57

Emma Sletta

Innland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Putins trofaste allierte undrer seg.

Alexandr Lukashenko har alltid vært en lojal tilhenger av Vladimir Putin. Den hviterussiske presidenten, i tillegg til kallenavnet som Europas siste diktator, er i det minste den lengstsittende statsoverhode i Europa.

Siden 1994 har han hatt makten.

Lukashenko har støttet Putin i begynnelsen av invasjonen, og hjulpet russerne med transport og baser, men han sendte ingen soldater inn i Ukraina selv.

Men kanskje han er på vei mot en mer balansert holdning.

Han har nettopp deltatt i et intervju med nyhetsbyrået AP, og her lurer Lukashenko på lengden på konflikten, som så langt har vært i nesten to og en halv måned.

«Ærlig talt, jeg trodde ikke denne operasjonen ville dra på slik. Men jeg har ikke dykket nok inn i saken til å kunne si om det går etter planen, som russerne sier det gjør, eller om det går slik jeg føler det er. Jeg vil nok en gang understreke at jeg føler at denne operasjonen har dratt videre,» sier han til AP, ifølge TV 2.

Lukashenkas største bekymring er risikoen ved å bruke atomvåpen. Han tror ikke noe godt vil komme av det.

Faktisk distanserer han seg direkte fra truslene som kom rundt den fra Moskva.

– Det er uakseptabelt fordi det ligger rett ved siden av oss. Vi er ikke på den andre siden av havet som USA. Det er også uakseptabelt fordi det kan slå kloden ut av banen slik at ingen vet hvor den vil ende opp.