Mann tiltalt i Follo tingrett for å mate slangen sin med levende dyr: – Ønsket ikke å plage dyrene

09/02/2018 11:42

Anniken Hauge

Innland
Mannen står tiltalt for å ha matet kvelerslangen sin med kaniner og en dverghamster.

Den tiltalte mannen erkjenner ikke straffskyld for forholdene, men benektet imidlertid ikke de faktiske forhold da saken mot ham gikk i Follo tingrett fredag, skriver VG.

Ifølge tiltalebeslutningen skal mannen ved minst to anledninger ha sluppet levende mus og kaniner inn i terrariet til kvelerslangen sin for at den skal kunne angripe og drepe dyret ved kvelning.

Mannen ble anmeldt av Mattilsynet og Dyrevernalliansen etter at førstnevnte fikk en bekymringsmelding om at han hadde matet en kvelerslange med kaniner og dverghamster.

- Jeg gjorde det ikke for å plage dyr eller fordi det er moro. Jeg gjorde det fordi jeg ikke fikk tak i fryste dyr. Jeg kjøpte dyrene for å mate dyret jeg selv har, fordi jeg ikke fikk tak i maten den pleier å spise, forklarte mannen som erkjente fem tilfeller av mating med levende dyr. Det var bare ført bevis for to tilfeller av ulovlig mating, men tiltalte innrømte selv å ha gjort det fem ganger, sier han til VG.

På spørsmål fra aktor om han hadde noen tanker om hvordan det hele opplevdes for dyrene som ble plassert levende hos slangen, svarte den tiltalte mannen at han ikke hadde kunnskap om å avlive kaniner, og at han ikke hadde noen tanker om hvordan det opplevdes.

Videre forklarte han at han ikke hadde til hensikt å plage dyrene, men at han ikke fikk tak i det vanlige foret han pleide å gi slangen sin. Mannen har siden solgt slangen. 

 

Aktor la ned påstand om 24 dagers ubetinget fengsel og fem år forbud mot å eie slanger.

Etter det i august 2017 ble tillatt med reptiler som kjæledyr i Norge, har interessen for reptiler økt kraftig.

Mattilsynet anslår at det finnes over 100.000 ulovlige krypdyr i landet fra før, og den nye lovendringen av august 2017 har skapt stor kontrovers. Folkehelseinstituttet uttrykte liten begeristring da forslaget ble sendt på høring i 2016, og skrev blant annet at 'dette vil kunne utgjøre et betydelig folkehelseproblem'.