Mann tiltalt for overgrep mot syv barnehagebarn: Ansatte tok ikke referansesjekk

26/09/2017 13:00

Anniken Hauge

Innland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En 33-årig mann er nå tiltalt for overgrep på syv gutter i to ulike barnehager i Bergen.

En 33-årig mann ble i april i fjor arrestert i en kommunal barnehage i Bergen, siktet for overgrep mot 7 gutter i to ulike barnehager i Bergen.

Overgrepssaken mot den tidligere barnehageassistenten kom opp i Bergen tingrett mandag denne uken, og mannen har erkjent straffeskyld.

Det opplyser blant annet BT og BA.

Overgrepene skal ha skjedd i de to barnehagene fra høsten 2012 til våren 2016. Det var en av guttenes far som meldte saken til politiet i april 2015.

Statsadvokat Magne Kvamme Sylta stevnet inn 35 vitner i saken, og avhørene av barna ble spilt av i retten. I avhørene kunne man høre barna fortelle at mannen hadde bedt dem om å ikke fortelle det til noen, og at barna spør om mannen er blitt arrestert. Det får de bekreftet, og samtidig får de høre at det nå er trygt igjen i barnehagen.

Den 33-årige mannen svarte ja på samtlige punkter da tiltalen ble lest opp for ham, med unntak av to tilfeller av seksuell handling mot to barnehagegutter. 

Flere foreldre og ansatte i barnehagen var tilstede i retten, tydelig preget av den forferdelige saken. I løpet av dagen i retten fikk saken dog en uventet vending:

Overgrepssaken måtte stoppes etter tiltaltes forsvarer uroet seg for mannens psykiske tilstand. Ifølge NRK ville forsvareren at den siktede 33-åringen skulle få slippe å høre på avhør av barna som ble spilt av i retten, og dommeren ba derfor politiet om å kjøre mannen til lege.

– Han har fått en voldsom reaksjon av å være her i retten. Derfor ber jeg om at han får trekke seg tilbake, og blir sjekket av helsepersonell, sa mannens forsvarer, Einar Råen, i retten ifølge BA.

I sakens løp har det kommet frem at de ansatte i barnehagen aldri foretok noen referansesjekk av mannen, og både politiet og lederen i den ene barnehagen frykter at saken kan ha ytterligere større omfang.

Den siktede 33-åringen risikerer nå 21 års fengsel, da den nye straffeloven av 2015 regner seksuell omgang med barn under 14 år som voldtekt. Ifølge tiltalen er det yngste offeret tre år.

Saken er ventet å ta tre uker.

Les også: Christopher var på campingtur med sine to barn - sekunder senere filmer et kamera katastrofen