Ny koronavariant sprer seg og truer vaksiner: De beskytter 'ikke så bra'

08/11/2022 07:18

Emma Sletta

Innland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En ny koronavariant vinner terreng over hele Europa – spesielt i Norge – og nå advarer norske eksperter og leger om at den kan få fatale konsekvenser.

Flere norske eksperter har advart om at en ny koronavariant kan få konsekvenser for vaksinene som europeere flest har fått.

Det skriver flere norske medier; blant annet VG og NRK.

Ifølge assisterende helsedirektør i Norge, Espen Rostrup Nakstad, er det for tiden «mye smitte over hele Europa», og selv om de fleste innbyggerne er vaksinert, er det kanskje ikke nok.

En stor andel av de smittede i Europa og spesielt i Norge smittes med en ny omikronvariant kalt BF. 7.

Selv om det fortsatt er B.A. 5-varianter som tar mest plass i smittebildet, BF. 7-varianten er ansvarlig for omtrent ett av ti tilfeller hos våre norske naboer.

Kan påvirke vaksinene

Selv om smitten har vært relativt høy i Europa en stund, har det ikke vært noen stor bekymring for eksperter og leger, fordi de fleste innbyggerne er vaksinert.

Ifølge Nakstad, BF. 7-varianten blir imidlertid et problem da den har «endringer på fem steder» som gjør at vaksinene ikke er like effektive ved BF. 7-varianten som på andre varianter.

– Det betyr at vi kan forvente at vaksinen kanskje ikke beskytter like godt som den har gjort tidligere, sier assisterende helsedirektør.

– I hvert fall når det gjelder smitte. Det har kanskje ikke så stor betydning for om du blir alvorlig syk eller ikke.

Han understreker imidlertid at det er «en helt naturlig utvikling» at viruset utvikler nye varianter, og at det som skjer i Europa for øyeblikket derfor har vært å forvente.

– Det er helt naturlig at viruset gjør slike endringer, sier Nakstad.

Tove Røsstad, overlege i Trondheim, har også sagt at «det er ventet» at det kommer «en bølge» i vinter.

Hun påpeker imidlertid at det ikke er kjent «hvor stor skalaen blir».

Derfor oppfordrer hun folk til å fortsette å huske å opprettholde god hygiene og holde seg hjemme hvis de er syke.

– God håndhygiene gjelder alltid, og det er lurt å vaske hendene når man kommer hjem og før man spiser, oppfordrer hun, men påpeker at det ikke finnes noen «direkte anbefaling om å unngå håndhilsing».