Ofret livet for å redde 8 år gammel gutt: Jakob får nå hyllest på en helt spesiell måte

08/02/2022 09:50

Emma Sletta

Innland
Foto: Privat
Foto: Privat
Norske Jacob ofret livet sitt i fjor for å redde en bare åtte år gammel gutt fra å drukne.

Søndag 7. november i fjor var en skjebnesvanger dag for både norske Jacob Opheim og den åtte år gamle gutten, som dessverre falt i vannet ved Sandve havn på den norske øya Karmøy.

37 år gamle Jacob nølte ikke et øyeblikk og kastet seg inn i det iskalde og ville vannet for å redde den druknende lille gutten - en redningsoperasjon som endte med at den åtte år gamle gutten lykkelig overlevde.

Jakob klarte å holde gutten over vannet lenge nok til at han kunne overleve til noen surfere kom og transporterte gutten til land, hvor nødpersonell fraktet ham til sykehuset.

Surferne hjalp også Jakob til land, men dessverre var han uutdannet og tragisk død på sykehus tre dager senere, tirsdag, etter skadene. 

Det skriver TV2 Norge

Den gang ble Jakob hyllet som en helt blant lokalsamfunnet på øya og over hele Norge, og det ble holdt minnestund på øya, der flere uttrykte sitt ønske om å donere penger til Jakobs familie.

To av 37-åringens barndomsvenner, Stian Ferkingstad og Kenneth Dokken, bestemte seg derfor for å starte en innsamlingsaksjon på innsamlingssiden Spleis, der de i utgangspunktet satset på å samle inn 500.000 kroner til familien.

– Vi ble enige om å sette opp en Spleis for å hjelpe familien, og satte oss som mål å øke 500.000 innen jul, sa Ferkingstad til TV 2 Norge den gang.

Innsamlingsaksjonen ble opprettet torsdag kveld klokken 19.00, og fredag morgen var målet nådd. " Grensen er allerede brutt. Det har vært mye støtte og [det] viser at denne saken rammer mange mennesker, både her lokalt, nasjonalt og i utlandet, forklarte Ferkingstad den gang.

Siden da har donasjoner strømmet inn til innsamlingsaksjonen, og i skrivende stund har litt mer enn 1,8 millioner kroner blitt donert av 6908 forskjellige personer. 

– Han var en uredd person, veldig varm og snill, som var opptatt av at menneskene rundt ham hadde det bra. Det var ikke vanskelig for oss å forestille oss at han hadde hoppet ut. Slik var han, tenkte han mye på andre, sa Frekingstad kort tid etter hendelsen, om barndomsvennen, som også var medlem av Røde Kors-avdelingen på øya.

Hyllet med medalje

 Ifølge Sosialnytt har den norske regjeringen nå  kunngjort at Jakob også vil bli feiret etter mortem med en medalje tildelt for å utføre en edel gjerning i form av hans innsats som reddet en åtte år gammel gutt fra å drukne 7. November 2021 ved Sandve Havn.

– Jacob Opheims heltedåder bidro til å redde et liv. Situasjonen til de involverte var dramatisk og Opheim viste enormt mot. Dessverre endte han opp med å gi sitt eget liv, og familien hans har mistet det umilige. Vi er alle dypt påvirket av det tragiske utfallet av dette, og mine tanker går ut til de etterlatte. Med denne medaljen skal vi hedre Jacob Opheim, sier fiskeri- og sjøminister Bjørnar Skjæran.

Seremonien fant sted på statsministerens kontor fredag 4. Februar. Jacob Opheim er tildelt «medaljen for edel gjerning i sølv», som er en høytstående medalje, som er rangert som nummer 14 blant de norske dekorasjonene.