Politiet tilkalt til flere steder i landet: Bussjåfører etterlyser respekt fra norske skoleelever

08/09/2017 12:12

Anniken Hauge

Innland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det har blitt så ille at flere bussjåfører gruer seg til å gå på jobb.

Tidliger i uken skrev vi om en episode hvor en skolebussjåfør i Kristiansund ble trakassert og nektet å slippe av elevene før endestoppet. Det var så opphetet stemning at politiet måtte komme til endestoppet og få klarhet i urolighetene.

Flere bussjåfører rundt om i landet melder nå om lignende episoder, hvilket har ført til at flere sjåfører rett og slett gruer seg til å gå på jobb.

Det skriver NRK

Hovedverneombud Arne Rasmussen i Tide forteller til NRK at flere bussjåfører opplever en tøff hverdag og gruer seg veldig til å gå på.

I disse sakene har det vært elever som har trykket på stoppknappen opp mot 40-50 ganger mellom hvert stopp, selv om ingen skal av. Hver gang noen trykker på stopp, kommer det opp et lys i bussen og en pling-lyd. 

- Det er klart at når trykket på den enkelte sjåfør blir stort, og han føler det blir overveldende, så får han problemer med å gå på jobb, sier Rasmussen til NRK.

NRK melder også om flere tilfeller hvor unge mennesker har utøvd fysisk vold og hærverk mot busser, og politiet har blitt nødt til å involvere seg.

- Det har vært saker hvor eldre skoleelever fysisk har holdt tilbake bussen, brutt opp bussdøren, eller på andre måter skapt trafikkfarlige situasjoner, stadfester kommunikasjonssjef Ina Helen Østby i Unibuss til NRK. 

Samtidig synes noen elevene NRK var i kontakt med i situasjonen i Kristiansund det var unødvendig å holde igjen alle til endestoppet. De understreker at det er feil å dra alle over en kam, da ikke alle elevene ombord var involvert i trakasseringen avsjåføren.

Se også filmen hvor 81-årige Solfrid fra Ytterøy rapper om norsk eldreomsorg