Saml disse eggene fra hagen akkurat nå

06/10/2021 09:06

Emma Sletta

Innland
Dræbersneglene lægger sine æg i klumper på 20-30 stk. Æggene er mælkehvide som snebær og let ovale – cirka 3-4 millimeter. Andre snegleæg er som regel mere klare i farven. Foto: Haveselskabet.
Dræbersneglene lægger sine æg i klumper på 20-30 stk. Æggene er mælkehvide som snebær og let ovale – cirka 3-4 millimeter. Andre snegleæg er som regel mere klare i farven. Foto: Haveselskabet.
Det er en god idé å samle eggene nå.

Kjenner du til den ibirske sneglen? Kanskje ikke - de fleste kjenner den best som brunsnegel eller morder sneglen.

Akkurat nå pleier mordersneglen å legge egg i hager. En enkelt snegl kan legge opp til 400 egg i en sesong, men hvis du tar tiltak mot snegleeggene nå, kan du minimere antall upopulære snegler i hagen neste år.

– Sneglene legger egg helt frem til november, og de fleste egg klekkes før vinteren. Det er spesielt veldig unge snegler som vinter i hagen, og så snart de første plussgradene vises på termometeret om våren, er de klare til å gå amok i hagen med stor appetitt og spise gjennom alt fra vårblomster til gressløk skudd i grønnsakshagen. Derfor er det fornuftig å fjerne snegleegg fra hagen nå, sier Louise Møller, hagerådgiver i Hageforeningen, i en pressemelding.

Her er eggene

Et godt sted å lete etter snegleegg er under krukker og brett, i drivhuset eller kompost og kvasbunken, fordi brunsnegler foretrekker å legge eggene sine på steder der jorda ikke tørker ut og hvor temperaturen ikke svinger for mye fra natt til dag, opplyser Hageforeningen.

Brunsneglene legger eggene sine i klumper på 20-30 stykker. Eggene er melkehvite som snøbær og litt ovale – ca 3-4 millimeter. Andre snegleegg er som regel tydeligere i fargen.

Foto: Haveselskabet.

Hvordan bli kvitt eggene

De oppsamlede eggene kan enten legges i en pose med en knute på toppen og kastes i søppela, du kan knuse eggene eller helle kokende vann over dem.

«Hvis du er veldig plaget av mordersnegler i hagen, er det nesten umulig å helt få tak i dem. For å gjøre det lettere å finne eggene, kan du sette opp optimale eggleggingssteder for å tiltrekke sneglene for å gjøre dem lettere å finne. For eksempel kan det være i et skyggefullt hjørne av hagen, hvor en haug med våte aviser, litt grønt kjøkkenavfall eller noen få brett vil fungere som attraktive reir når mordersneglene trenger å legge egg. Og så vet du hvor du skal lete», sier Louise Møller.

De indsamlede æg kan enten puttes i en pose, som der bindes knude på, og smide i skraldespanden, eller man kan kvase æggene eller hælde kogende vand over dem. Foto: Haveselskabet.

For flere tips om å kvitte seg med morder/brune snegler, se flere tips i denne guiden.