Skole ber foreldre droppe ordet jul: Dere må arrangere en vinterlunsj i stedet

11/10/2016 11:00

Anniken Hauge

Innland
Foreldre raser over beslutningen skolen har truffet for å ikke utelukke elever som ikke feirer jul.

I et møte i september ble foreldrene på Ekholt skole i Moss, frarådet å bruke ordet jul i forbindelse med en julelunsj de ønsket å holde for elevene i desember.

Skolens ledelse oppfordret i stedet foreldrene til å kalle arrangementet vinterlunsj eller desemberlunsj, for å ikke avskrekke elever som ikke feirer jul.

Det skriver Dagbladet.no.

Mange foreldre har uttrykt sinne over skolens oppfordring, fordi de oppfatter den som et forbud mot den kristne høytiden.

 

Men det avviser skolens rektor Line Lofstad Andersen:

- Det framstilles som om at det ikke er greit å feire jul på skolen vår, men det er ikke sant. Vi har juletre og julesanger og julegudstjeneste og alt, vi er en skole i Norge, og fremmer såklart kristen, norsk kulturarv og verdier også når det gjelder jul, sier Line Lofstad Andersen.

Line Lofstad Andersen understreker at hennes oppfordring til å unngå ordet jul gjelder for to årlige trivselstiltak som ligger fast og arrangeres av skolens foreldre.

 

- Når foreldrene skal gjøre disse trivselstiltakene skal det være noe alle barna kan være med på. Vi ser jo at barna faller utenfor juletingene som er i skolens regi, og da syntes jeg at de i alle fall kunne få med seg de to årlige trivselstiltakene foreldrene skal stå for, sier hun., siger Line Lofstad Andersen.

Foreldrene må altså gjerne holde et julearrangement for elevene utenfor skoletiden, men det kan ikke telle som ett av de to trivselstiltakene.

Flere foreldre har kontaktet lokalpolitikere fra FrP i frustrasjon over den omdiskuterte saken.

- Veldig mange foreldre har tatt kontakt. Julefeiring er en tradisjon med dype røtter i det norske samfunnet, og i den norske skolen. Noen ting bør man rett og slett ikke rokke ved, sier Michael Torp i Rygge Frp

Uenigheten har i ettertid skapt så mye omtale at historien nå har spredt seg  til landsdekkende medier. Skolens ledelse har innkalt foreldrene til et møte om saken.