18-åring døde: Smittsom hjernehinnebetennelse

09/08/2023 16:24

Sofie

Innland
Foto: Shutterstock / OBS: Genrefoto
Foto: Shutterstock / OBS: Genrefoto
Nå er det stor pågang på legevakten i Oslo.

Rundt 500 personer fra Oslo-området dro på russetur til den greske øya Ios i slutten av juli. Ungdommene er fra Asker, Bærum, Oslo og Nordre Follo, det forteller kommuneoverlege Miert Skjoldborg Lindboe til Avisa Oslo.  

– Vi har hatt veldig mange som har tatt kontakt og fått god hjelp på legevakten i Storgata. Det er veldig viktig for oss å si at de som har vært på russeturen, bør kontakte legevakt eller fastlege for å få antibiotikatabletten nå, sier han.

Så langt har litt over hundre personer mottatt hjelp på legevakten. Det skriver Avisa Oslo.

– Det er veldig stor pågang, men det er ikke nødvendigvis bare Oslo-folk. Det er en del fra Bærum og omegn som drar til Oslo.

Tirsdag døde en 18 år gammel mann fra Bærum av hjernehinnebetennelse etter den aktuelle turen. Rikshospitalets leger sa at tilstanden forverret seg raskt.

Oslo kommune jobber tett med Folkehelseinstituttet (FHI) for å få oversikt over situasjonen.

Kommuneoverlege Lindboe forteller at deltakerne på turen, i regi av en arrangør, hovedsakelig var fra skoler i Bærum. Det er imidlertid også en rekke skoler i Oslo som er berørt, som han ikke kjenner til.

I samråd med FHI ber han alle som var på reisen ta kontakt for forebyggende behandling. Det kommer i form av en antibiotika-pille.

Oslo kommune skriver at de første tegnene ofte er vage og minner om en influensalignende sykdom. Det kan også være frysninger, hodepine, kvalme, oppkast og diaré.