Årets eneste: Lørdag kan du se det i Norge

27/10/2023 16:00

Emma Sletta

Innland
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Det skjer kun en gang i Norge i år, og på lørdag kan du se det.

Det er snakk om en delvis måneformørkelse, da en liten del nederst på måneskiven vil ligge i skyggen fra jorden.

Dette er den eneste måneformørkelsen vi vil kunne observere i Norge i år.

– Formørkelsen kan faktisk sees i hele Europa og Afrika, pluss store deler av Asia, og noe av Oseania. Det avgjørende blir været, sier astronom Jan-Erik Ovaldsen til NTB.

Formørkelsen vil starte klokken halv ti, og det er forventet at den er størst klokken 22.14 lørdag kveld, skriver Himmelkalenderen.

En måneformørkelse oppstår når sola, jorden og månen er på linje i verdensrommet, og månen ligger helt eller delvis i skyggen fra jorden.

– Nå på lørdag ligger ikke de tre himmellegemene helt på linje, så månen «bommer» litt på jordskyggen. Siden bare en bit av månen kommer inn i skyggen, kaller vi det enkelt og greit en delvis måneformørkelse, sier Ovaldsen.

Neste gang man kan observere en formørkelse fra Norge blir 8. april 2024. Da vil en liten, delvis solformørkelse kunne observeres på Svalbard.

Læs også:

Derfor bør du spise det hvite «rusket» på klementinen Vi alle elsker frukten for sin friske duft, søte smak og at den er så enkel å skrelle. Men det er faktisk det hvite «rusket» som skjuler en skattekiste av næringsstoffer.