Avslører: Populære tannkremer inneholder kreftfremkallende stoffer

16/11/2023 10:00

redaktion

Innland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny studie har vist at flere populære tannkremer inneholder stoffet titandioksid.

Nå kommer en advarsel fra Forbrukerrådet. Det viser seg at et stort antall tannkremer fra de kjente merkene inneholder stoffet titandioksid, som er kreftfremkallende.

Det skriver Nettavisen.no ifølge Dagens.dk.

Foto: Forbrukerrådet

En fersk studie fra Forbrukerrådet har reist alvorlige bekymringer for sikkerheten til visse tannkremer, med halvparten av de 33 testede typene som inneholder det mistenkte kreftfremkallende stoffet titandioksid.

Blant de berørte merkene er kjente navn som Sensodyne, Solidox og Jordan, samt budsjettmerker fra Coop og Rema 1000.

Elin Vestrum fra Forbrukerrådet anbefaler spesielt utsatte grupper som barn å unngå disse produktene. Videre oppfordrer Vestrum voksne, spesielt gravide, til å utvise forsiktighet og eventuelt unngå å bruke disse tannkremene.

Forbrukerrådet påpeker at det kan være vanskelig å identifisere titandioksid i tannkrem, da stoffet ofte er oppført under kodeordet ci77891, og skriftstørrelsen på ingredienslisten er svært liten.

Til tross for at noen tannkremer, som de fra Colgate, er fri for titandioksid, inneholder 16 av de 33 testede typene dette stoffet, inkludert tre tannkremer beregnet for barn: Peppa Gris, Bamse og Flux 6+.

Orkla, som lager Solidox og Jordan, hevder at tannkremene deres er trygge å bruke og at de ikke inneholder titandioksid på størrelse med nanopartikler, som er den formen for titandioksid som er bekymringsfull.

Coop understreker deres forpliktelse til å fase ut titandioksid fra produktene deres.

På samme måte har Maxbrands, som produserer Sence, allerede endret sammensetningen av tannkremen sin og planlegger å lansere den nye formelen neste år​​​​​​​.