Farevarsel på farevarsel: Hold deg unna veiene

22/01/2024 07:56

Emma

Innland
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Nå advarer meteorologer og NVE om et krevende føre.

Det siste døgnet har det regnet kraftig, særlig i vest. På søndag regnet det 66,2 millimeter i Stavanger.

Og enda våtere skal det bli. Meteorologisk institutt advarte søndag kveld om at farevarselet for regn er oppgradert til oransje nivå for deler av Vestland, Rogaland og Agder. 

Mandag morgen har regnværet ankommet Østlandet.

Lokalt ventes det så mye som 60 millimeter nedbør på seks timer, og 80 millimeter på 12 timer. Sauda i Rogaland må belage seg på hele 99 millimeter nedbør mandag.

– Et stormsenter kommer inn i Nordsjøen det neste døgnet, og kombinasjonen av sterk vind og fuktig luft gir svært mye nedbør i området, skriver meteorologene på X.

Regnet gir fare for stengte veier og overvann ved bekke- og elveløp. Mange reiser vil kunne få lenger reisetid, skriver NVE på Varsom.no. 

De advarer også om vanskelige kjøreforhold på grunn av overvann og vannplaning.

– Veibanen kan lokalt bli dekket av våt is. Noen steder vil midlertidig kunne miste veiforbindelsen, gjerne flere dager, skriver NVE i sitt varsel.

Natt til mandag ble det slik meteorolog Ina Ynnesdal i StormGeo med økt nedbør i både øst og vest.

Også resten av Sør-Norge har fått streng beskjed om at væromslaget vil få konsekvenser. Det er sendt ut farevarsel om speilglatt hålkeføre på veiene: gult varsel for deler av Trøndelag og Vestlandet, oransje varsel for deler av Agder og Østlandet.

– Det er ventet mildvær og regn på snø- og islagt vei. Dette ventes å gi svært store utfordringer for fremkommelighet. Vurder om du må reise, heter det i NVEs varsel.

Etter en uke preget av snøkaos på Østlandet, kommer nedbøren nå som regn. Mandag skal det komme 17 millimeter nedbør i hovedstaden. Regnet er ventet å polere isen på veiene til regelrette curlingbaner.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.