Karin trodde det var et sår: Da legen ba henne åpne munnen, ble han blek

29/09/2023 15:30

Emma Sletta

Innland
Foto: Privat
Foto: Privat
– Jeg ante ikke hvor alvorlig det var, sier Karin.

Vi advarer mot voldelige bilder i artikkelen.

Sommeren 2021 begynte den 61 år gamle frisøren Karin Backsæther fra Strømmen å få merkelige symptomer i ganen, noe som fikk henne til å søke hjelp hos tannlegen. Det som startet som en tilsynelatende uskyldig irritasjon i munnen, viste seg imidlertid snart å være noe langt mer alvorlig.

– I starten skjønte jeg ikke helt hva det var. Jeg fikk tilfeldigvis en tannlegetime og tenkte at tannlegen definitivt ville gi meg beskjed hvis noe var galt. Tannlegen sa ingenting, sier hun til Dagbladet.

Foto: Privat

Karin Backsæther bestemte seg for å ta saken i egne hender, og tenkte at det bare var et sår som måtte gro. Men flere uker etter tannlegebesøket, mens hun var hos legen av en annen grunn, ba hun legen om å se på ganen hennes.

Det skulle vise seg å bli en skjebnesvanger avgjørelse.

– Jeg var der for noe helt annet, men jeg spurte om han kunne ta en titt på ganen min. Jeg åpnet munnen – og så ble han blek, sier hun.

Legen henviste umiddelbart Karin Backsæther til øre-nese-hals-spesialist, som utførte en biopsi av det som så ut som et sår i ganen. Dessverre skulle resultatene vise at hun hadde en ondartet kreftsvulst bak nesen, som hadde trengt gjennom ganen, skriver Dagbladet.

Kort tid etter diagnosen befant Karin Backsæther seg på operasjonsbordet, der legene måtte fjerne hele ganen.

– Jeg knapt å tenke, men jeg ble veldig redd da de ba dem fjerne hele ganen, sier hun. Etter operasjonen våknet hun med et stort hull i ganen.

Kreften hadde spredd seg, og hun måtte gjennomgå strålebehandling i 34 dager.

– Etter to uker med stråling og litt næring i kroppen, var jeg så dårlig at jeg måtte legges inn på sykehus, sier hun. Først i julen 2021 ble hun skrevet ut fra sykehuset, men tilstanden var langt fra stabil. Hun hadde gått betydelig ned i vekt og var i dårlig form.

Foto: Privat

For å tette det store hullet i ganen gjennomgikk Karin Backsæther en ny operasjon, som dessverre mislyktes og gjorde hullet enda større. Hun måtte gjennom en tredje operasjon, der hud og vev fra underarmen ble brukt til å rekonstruere ganen.

– De opererte hud og vev fra underarmen min, så nå går jeg rundt med armen i hånden. Det føles som en myk pute i munnen, sier hun om den vellykkede operasjonen.

Til tross for utallige utfordringer har Karin Backsæther til en viss grad kjempet seg tilbake. Smertebehandling har vært nødvendig, men nå er hun delvis tilbake på jobb. I skrivende stund er hun i Key West, Miami, USA, hvor hun har tatt en velfortjent liten ferie.

– Det går mye bedre nå. Jeg har i hvert fall lyst til å spise igjen, så går det fremover, sier hun.

På spørsmål om hva hun vil råde andre til å oppleve lignende symptomer som hun gjorde, er budskapet klart:

– Gå til legen og få svar så fort som mulig. Ikke vent som jeg gjorde.

Læs også:

Kongelig tatt på fersken i 87 km/t: Nå må boten betales Prinsen ble oppdaget i å kjøre for fort.
Her er forskjellen på mandariner og klementiner De smaker godt, men hva er egentlig forskjellen?