Klokken 12 i dag skjer det

14/06/2023 08:30

Emma

Innland
Foto: Nødvarsel.no
Foto: Nødvarsel.no
I dag, onsdag, klokken 12 skjer det over hele landet.

Klokken 12 vil det pipe og vibrere i mobiltelefoner over hele landet når nytt nødvarsel på mobil skal testes.

Testen av det nye varslingssystemet vil gå ut til mobiltelefoner i hele landet på testdagen.

Samtidig skal Sivilforsvaret trykke på knappen for test av over 1200 sireneanlegg.

– Nye Nødvarsel på mobil er et sjumilssteg for beredskapen. Rask og sikker kommunikasjon om fare eller krise gir mer trygghet, og har vært en viktig prioritering for Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Disse får varsel

Testen går ut til alle nyere og oppdaterte mobiltelefoner og enheter som befinner seg i Norge og som er koblet på 4G/5G.

«Husk å oppdatere telefonen din, slik at du har den nyeste programvaren fra operatøren din. Hvis du ikke har en oppdatert telefon de nyeste oppdateringene kan det hende du ikke mottar testen», skriver DSB.

Dersom du ikke ønsker å motta testen, må du sette telefonen i flymodus eller skru den helt av i god tid før og etter 14. juni kl. 12. Lydløs, lav lyd, dempet varsling og lignende blir overstyrt.

Derfor gjennomføres testen

Nødvarsel på mobil testes til hele befolkningen både for å gjøre befolkningen kjent med hvordan det oppleves å få et Nødvarsel og for å sikre at systemet fungerer som det skal.

I en reell situasjon inneholder et nødvarsel informasjon om hva som skjer, og hva du bør gjøre for å beskytte deg selv.

Tyfonene testes hvert halvår, den andre onsdagen i januar og den andre onsdagen i juni. Testing av tyfonene gjøres for å avdekke tekniske feil og for å gjøre befolkningen kjent med lyden og signalet.

Signalet som testes under varslingsprøvene heter "Viktig melding – søk informasjon" og består av tre serier med tuting med ett minutts opphold mellom seriene. Hvis du hører dette signalet betyr det i praksis at du skal søke informasjon.

Informasjon om hva som skjer og hvordan du skal forholde deg blir gitt gjennom ulike media, for eksempel radio, tv, myndighetenes nettsider og sosiale med