Kokk raser over Menys oppskrift på pinnekjøtt

14/12/2022 09:33

Emma Sletta

Innland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
I oppskriften som dagligvarekjeden Meny har laget til folket, råder de til å modne pinnekjøtt i 6–8 uker.

På sine egne nettsider har dagligvarekjeden Meny laget en oppskrift til folk som vil lage pinnekjøtt hjemme.

I den oppskriften understreker de den viktige betydningen av at kjøttet får modne lenge:

I oppskriften står det:

«Skal du ha pinnekjøtt til jul, bør du begynne senest i oktober for å være på den sikre siden. Pinnekjøtt krever nemlig minst 6–8 uker med modning før det er ferdig.»

De skriver også om pinnekjøttets historie og at dette er noe man gjorde for at maten skulle være holdbar lenge:

«Den gamle konserveringsmetoden har nemlig en meget smakfull bivirkning, i tillegg til å øke holdbarheten betraktelig. Kjøttet modnes og får dermed en helt unik smak, aroma og konsistens.»

Modningstid på 14 dager

Nettavisen skriver at kjeden, Meny, selger rundt 100 ulike typer pinnekjøtt, mange er tørket og modnet i 14 dager.

Jacobs Utvalgte er tørket i snitt fire uker. Modningstiden på de produktene de selger i butikkene sine er altså vesentlig kortere enn den Meny anbefaler i sin egen oppskrift på deres egen hjemmeside.

– Det står klart beskrevet i Menys oppskrift at det tar 6–8 uker å lage et godt pinnekjøtt. Når pinnekjøttet Meny selger ikke er i nærheten av den modningstiden, mener jeg kunden mangler vesentlig informasjon om produktene som blir solgt hos Meny, sier kjendiskokk Eirik Lillebø. 

Meny understreker derfor at deres oppskrift er ment for folk som har lyst til å prøve å lage pinnekjøtt hjemme.

– Vår oppskrift på meny.no er for dem som vil lage pinnekjøtt selv hjemme helt fra bunnen av basert på råe pinnekjøttsider, sier Espen Schøning Lie, leder av MENY-Lauget.

– Når man lager pinnekjøtt hjemme helt fra bunnen av, anbefaler vi tørking og modning på 6–8 uker for best mulig resultat, sier han.

Eirik Lillebø mener at Meny bør ta et ansvar for å sikre kvaliteten på pinnekjøtt, som en viktig norsk mattradisjon for mange.

– Matvarekjeder som Meny sitter på de største markedsføringsbudsjettene og styrer dermed folks innkjøpsvaner. Det er derfor viktig at de er bevisst sitt ansvar som en av de fremste bærere av norsk matkultur, de bør derfor opplyse om tørketid på de forskjellige typene av pinnekjøtt. Dersom en MÅ lage pinnekjøttet selv for å få det «ekte» produktet er jeg redd for at vår meget skjøre og lille matkultur forsvinner, sier Eirik Lillebø avsluttende.