Kraftig økning: "Bruk alltid kondom da"

15/03/2023

Emma Sletta

Innland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Kraftig økning i gonorétilfeller. Nå må vi få de unge til å bruke kondom.

I løpet av 2022 har det vært en sterk økning av gonorétilfeller i Norge, særlig hos unge heteroseksuelle. Tidligere var gonoré forbundet med menn som har sex med menn.

– For ti år siden registrerte vi 50 tilfeller med gonoré blant kvinner, i fjor var tallet 499. I januar ble det registrert 277 nye tilfeller, 116 av tilfellene er unge kvinner. Hvis den utviklingen fortsetter i 2023, så vil vi ende opp med rundt 3000 gonorétilfeller samlet i alle risikogrupper, og rundt 1000 tilfeller blant kvinner. Den situasjonen må vi for enhver pris unngå å havne i, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen i FHI til NRK.

Smitterisikoen for de fleste seksuelt overførbare infeksjoner er ofte dobbelt så stor for kvinner som for menn.

For kvinner er smitterisikoen for gonoré 50–70 prosent ved ett ubeskyttet samleie, mens den er 20–30 prosent for menn.

– Nå må vi få de unge til å bruke kondom. Husk at det er i møte med en ny eller tilfeldig partner nesten all smitte skjer – bruk alltid kondom da, oppfordrer Nilsen.

Test deg

Det er veldig viktig å teste seg.

Det finnes klinikker i alle de store byene, og helsestasjoner over hele landet, hvor det er mulig å levere test. Testing og behandling av gonoré er gratis. Infeksjonen er vanligvis lett å behandle. 

Hos Helsenorge.no kan du bestille gratis kondomer. 

Læs også:

Bergensbanen stengt: Passasjerer måtte overnatte på toget Bergensbanen og flere fjelloverganger ble stengt på grunnlag av uvær. Passasjerene har overnattet på toget i natt.
Etter ny studie: Forskere kommer med advarsel til personer som sover for lite Sover du for lite? Det kan få store konsekvenser for deg. Hvis du sover mindre enn fem timer om natten, øker det risikoen for en blodpropp.