Monica rammes av sjelden sykdom: Bruker over 30.000 kroner på mat til seg selv i måneden

11/10/2023 09:00

Emma

Innland
Foto: Privat
Foto: Privat
Monica Wickstrøm (56) må spise enorme mengder mat for å gi næring til kroppen. Den dyre månedlige dietten fungerer for Wickstrom, men snart er hun ødelagt.

- Det ødelegger økonomien min når jeg blir fratatt muligheten til å ha råd til noe annet enn å spise, sier Monica Wickstrøm (56) til Dagbladet.

Wickstrøm har tarmsykdommen Crohns sykdom, og har derfor gjennomgått flere operasjoner.

Dette har ført til at kvinnen fra Tønsberg har fått den sjeldne tarmsykdommen kort tarm-syndrom, som igjen betyr at hun må spise enorme mengder mat for å absorbere næringsstoffene.

– Jeg veide 40 kilo da jeg dro fra sykehuset. Da jeg så meg i speilet, var knærne større enn lårene. Da ble jeg livredd, sier Wickström.

Monicas lege, Snorre Olafsson, har anbefalt at hun får et kosthold hun i dag trenger 7.985 kroner i uken, noe som tilsvarer 31.940 norske kroner i måneden, skriver NRK.

Ifølge Forbruksforskningsinstitutet SIFOs referansebudsjettkalkulator kan en kvinne som bor alene mellom 51 og 60 år regne med å bruke 3.620 kroner i måneden på mat og drikke.

Derfor spiser og drikker Wickstrøm nesten ti ganger så mye som en kvinne i 50-årene trenger.

- Jeg må bare spise rene ingredienser, så blir det mye rent kjøtt, fisk og grønnsaker, sier 56-åringen til Dagbladet.

"Det er min medisin, og jeg føler meg allerede mye bedre, både fysisk og mentalt, etter å ha gått på denne dietten. Derfor synes jeg at jeg skal få det dekket på blå resept eller gjennom grunnstønad, sier hun.

Hun forteller videre at de høye matvareprisene gjør at hun snart ikke har råd til å bruke penger på noe annet enn mat.

Det danske Helse- og omsorgstilsynet opplyser til NRK at det ikke er mulig å få støtte til ordinær mat gjennom blåreseptforskriften.

Snorre Olafsson, overlege ved Sykehuset Innlandet Gjøvik, jobber også sammen med flere andre pasienter for å finne det mest optimale kostholdet og de beste behandlingene.

- Kort tarm-syndrom er en svært sjelden og komplisert sykdom. Mat som er bra for deg og meg er ikke nødvendigvis det som er bra for disse pasientene, sier Olafsson til Dagbladet.

Han forklarer at i de mest alvorlige tilfellene går 90 prosent av kaloriene direkte gjennom tarmen uten at næringsstoffene blir absorbert.

Olafsson har lenge arbeidet med pasienter med kort tarm-syndrom i Norge og utlandet. Han mener Norge er blant de «dårligst i klassen» når det gjelder å investere i pasienter med tarmsvikt.

– Bare i Danmark har de et mye bedre system for slike pasienter. Her i landet har vi ikke egne sykehusavdelinger som behandler disse pasientene, slik de har i andre land. Derfor får ikke politikerne tilstrekkelig fakta om hvordan disse pasientene skal håndteres.