Moren trodde 3 år gamle Kaja hadde blitt stukket av veps: Viste seg å være langt verre

30/08/2023 16:30

Emma Sletta

Innland
Foto: Privat
Foto: Privat
Nå advarer mamma Mirjam andre foreldre.

– Vi hørte et høyt hyl og løp for å se hva som hadde skjedd. Da oppdaget jeg fem prikker på leggen der blodet sivet ut. Jeg fikk panikk, sier Mirjam Salvesen Forengen (41) til Dagbladet.

Familien fra Vennesla i Agder var 11. august på hytta i Oggevatn, en liten by i Birkenes.

Denne dagen ventet Kaja spent på gjestene som skulle komme med båt. Mens hun satt i skogsområdet ved vannet, stakk plutselig en hoggorm tennene ned i leggen hennes.

Først trodde Mirjam at Kaja hadde blitt stukket av en veps. Men da hun så blodet sive, skjønte hun at det var en hoggorm, forteller hun.

– Jeg var veldig stresset og redd. Jeg prøvde å huske hva jeg skulle gjøre i en slik situasjon. Jeg prøvde å holde henne rolig, men Kaja var helt hysterisk. Det var nesten umulig å komme i kontakt med henne, sier mor Mirjam.

Hovnet opp

Umiddelbart så de at datterens fot hadde hovnet opp noe voldsomt. Mirjam kontaktet derfor legevakten, som omstilte henne til 113 umiddelbart. Mirjam, Kaja og Kajas far, Frode Forengen, dro straks i båten til fastlandet, der en ambulanse ventet.

Turen førte direkte til sykehuset i Kristiansand, og familien forteller at de ikke kunne forestille seg hva som ventet dem.

"Først trodde vi at hun ville få en motgift slik at vi kunne dra hjem," sa hun.

Men da de kom til sykehuset, var Kaja blitt blekere, hun kastet opp, og blodtrykket var målt til å være svært lavt, ifølge moren.

– Da ringte alarmklokkene på sykehuset. Det ble fort veldig dramatisk, sier Mirjam.

Plutselig strømmet både leger og sykepleiere inn i rommet.

Kaja ble fraktet til intensivavdelingen, forteller Mirjam. Flere ledninger og sonder var festet til kroppen hennes. Hun ble også lagt i narkose.

De første 24 timene var Kajas tilstand kritisk, ifølge moren. Hun ble blodfattig, og i løpet av de neste dagene fikk Kaja flere store hevelser på kroppen.

- På et tidspunkt ble det vurdert om beinet skulle kuttes åpent for å tappe det for væske. Det skjedde heldigvis ikke, sier hun.

Kaja fikk behandling i syv dager på intensivavdelingen og ble observert i tre dager på barneavdelingen.

Nå oppfordrer hun andre foreldre til å huske å ringe nødetatene hvis barna har blitt bitt av hoggorm, og å snakke med barna om å holde øye med hoggorm i skogen.

Foto: Privat