Norsk sykehus gir advarsel etter uvanlig mange hjertestans: Spesielt én gruppe er i faresonen

14/09/2023 16:30

redaktion

Innland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et uvanlig høyt antall hjertestans har fått et større sykehus til å utsende en advarsel.

Ifølge Min Medicin er det i hovedsak eldre som får hjertestans, men personer som røyker eller bruker rusmidler har også økt risiko for å få hjertestans, og spesielt sistnevnte er tilsynelatende svært utsatt for tid.

Dette fordi det er advarsel om at det trolig er et sterkt narkotisk og kanskje tidligere ukjent stoff i omløp i rusmiljøet, noe som gjør at spesielt heroinmisbrukere får uvanlig mange hjertestanser i disse dager.

I løpet av to dager har det altså vært hele tre hjertestanser forårsaket av bruk av heroin ved Oslo universitetssykehus. 

Overlege Alexander Rygh Holten forteller at det er uvanlig mange, selv om rusmisbruk er en risikofaktor i seg selv. 

"Det er tre personer som har hatt hjertestans i forbindelse med heroinbruk i løpet av to døgn" forklarte han og utdypet at en eller flere av de berørte døde av hjertestans. Han kan imidlertid ikke sette et eksakt tall på det.

Derfor advarer legene ved sykehuset nå narkomane, da man frykter at det er nettopp i heroin at det er et tidligere ukjent urenset stoff som kan føre til hjertestans. Det skriver VG.

- Jeg vil anmode om at de som er i risikogruppen er veldig forsiktige til dette er nærmere avklart. Bruk små doser, ikke bruk alene, pass på hverandre, og kontakt helsevesen hvis noen puster saktere eller mister bevisstheten, sier Holten.

Blodprøver fra de berørte er sendt til analyse, og når du får svar vil du forhåpentligvis vite mer om hvorfor så mange får hjertestans.