Ole Martin hadde kjøpt laks på Rema 1000: Fikk sjokk da han åpnet den

28/10/2023 16:00

Emma

Innland
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Ole Martin var sjokkert da han åpnet pakken.

Ole Martin Svoor inviterte gjester og planla å servere røykelaks. Appetitten forsvant da han åpnet pakken og fikk se baksiden av fisken.

”Ufyselig,” sier Svoor om opplevelsen han hadde i pinsen.

Ikke tillatt

For da han snudde fisken med skinnsiden opp, oppdaget Svoor at røykelaksen hadde store sår.

Sårene lignet veldig på det han hadde sett i NRKs artikkel om Salmars anlegg på Hjortøya. Der var fisken sterkt preget av avlusing og hadde blant annet utviklet det som kalles vintersår. Dette oppstår ofte etter at fisken blir spylt, børstet eller sendt gjennom varmt vann for å bli kvitt lakselusa. Fisken på Hjortøya var så nedkjørt at Mattilsynet varslet et rekordgebyr til Salmar på grunn av dårlig dyrevelferd.

Der fikk han tydelig beskjed:

– Det er ikke tillatt å omsette fisk med store sår uten at de deler av fisken som er skadet er fjernet, opplyste fagdirektør Aud Skrudland.

– Jeg tok laksefileten ut av innpakningen og la den på en skjærefjøl uten å undersøke skinnsiden. Jeg hadde servert omtrent halvparten av den røkte fileten før jeg oppdaget sårene.

Laksen ble kjøpt hos Rema 1000 i Son. Der fikk han ingen forklaring på hva som har skjedd med laksen.

– Det er helt uakseptabelt hvis økonomi eller dårlige rutiner styrer videreforedlingen, sier Svoor.

– Skulle ikke vært brukt

Svoors lakseside var av merket «Fiskeriet», levert av Sjøfrisk as på Leknes i Lofoten. Dette selskapet kjøper varene fra Insula Produksjon. Her forklarer produksjonsdirektør Jan Brevik det hele med menneskelig svikt.

– Det er bare å legge seg helt flat og beklage på det sterkeste. Slike feil skal bare ikke skje, skriver han til NRK.

Både Sjøfrisk og Insula Produksjon er kontrollert av familien Witzøe. Den er også største eier i børsnoterte Salmar. Det var altså dette selskapet som nylig fikk varsel fra Mattilsynet om et rekordgebyr på 1,7 millioner kroner. Årsak: Mye syk, skadet og død fisk på Salmars anlegg «Hjortøya» i Trøndelag.

Insula bruker laks som enten kommer fra Salmar eller First Seafood. Jan Brevik opplyser at det sannsynligvis er sistnevnte som har levert den skadede røykelaksen. First Seafood kontrolleres også av familien Witzøe.

– Her har det utvilsomt skjedd en stor glipp i forbindelse med sorteringen etter røkeprosessen. Dersom vi får fisk med slike sårskader, så skal denne sorteres ut etter røkeriet og kun brukes til skivede produkter, opplyser produksjonsdirektøren.