Prissjokk på populært produkt på Rema 1000 og Meny: Økt med 40 prosent

08/11/2023 13:00

Sofie Hansen

Innland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det populære produktet har økt med svimlende 40 prosent.

Det norske bærmarkedet opplever for tiden betydelige utfordringer, som har resultert i stigende priser på ferske bær som blåbær og bringebær.

Ifølge frukt- og grønnsaksgrossisten Bama skyldes denne prisøkningen flere faktorer, blant annet værfenomenet El Niño, økte produksjonskostnader i Europa og en svak kronekurs. Det skriver VG.

Pia Gulbrandsen, kommunikasjonsdirektør i Bama, som leverer frukt og grønt til to av Norges største supermarkedskjeder, forteller:

"På denne tiden av året kjøper vi blåbær fra Peru, men her har stormer knyttet til El Niño dessverre slått ut mer enn halve avlingen. Når tilgangen på blåbær i markedet faller kraftig, øker dessverre prisene. Så langt i år har vi sett en nedgang på rundt 30 prosent i blåbærsalget, noe som utgjør mange hundre tonn.»

Økende produksjonskostnader i Europa har også bidratt til de høyere prisene.

Hege Rognlien, leder i kommunikasjon hos Rema 1000, forklarer:

"Mye dårlig vær i produksjonslandene har gitt mindre avlinger, som fører til at tilgangen på blåbær blir lavere, og prisen på verdensmarkedet øker. I tillegg er det en generell kostnadsøkning i produksjonsland på innsatsfaktorer som arbeidskraft, energi og transport. Kombinert med en svak norsk krone påvirker det innkjøpsprisen fra våre leverandører."

Disse utfordringene har direkte konsekvenser for forbrukerne i Norge. Prisene på ferske bær som blåbær og bringebær har steget betydelig.

For eksempel kostet tidligere et brett med 125 gram blåbær 24,90 kroner hos Rema 1000, men nå koster det 34,90 kroner.

Med andre ord koster de 10 kroner mer. Det samme gjør den på Kiwi, og hos Meny har de til og med hevet prisen til 39,90 kroner for et brett.

Sammenlignet med tidligere priser tilsvarer dette en prisøkning på opptil 40 prosent.

For bringebær ser ikke situasjonen mye bedre ut. Et brett med 125 gram bringebær koster nå opptil 49,90 kroner i butikkene.

Forslag om å bytte til frosne bær

Gitt de høye prisene på ferske bær, foreslår matforsker Ivar Pettersen en alternativ løsning.

Han mener forbrukerne kan vurdere å kjøpe frosne bær i stedet for ferske, siden de er betydelig billigere og fortsatt har et høyt næringsinnhold.