Regjeringen stopper Ikea-planer

02/11/2023 18:00

Emma Sletta

Innland
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Regjeringen stanser Ikeas planer.

Kommunal- og distriktsdepartementet har i dag vedtatt et midlertidig bygge- og deleforbud for Delijordet i Vestby kommune, opplyser Regjeringen i en pressemelding torsdag.

Ikea skal i teorien opprette et nytt varehus på området, men planene kan virke til å svinne hen.

Dette er fordi Vestby kommune igangsatte en prosess, hvor det ble foreslått at Delijordet skulle tilbakeføres til landbruks-, natur-, og frilufts mål. Med andre ord: ikke et Ikea-varehus.

Det er ikke et endelig vedtak. Arealet er fortsatt avsatt til forretningsmål, men statsforvalteren i Oslo og Viken mener at en tilbakeføring står til «nasjonale mål og interesser».

Kommunal- og distriktsdepartementet uttaler at de skal gjøre en vurdering.

- Vi har akkurat sett regjeringens beslutning om å innføre et midlertidig bygge- og deleforbud på vår tomt i Vestby. Dette mener vi er uheldig, all den tid vi gjennom hele prosessen har vært tydelige på at premisset for bygging er at den verdifulle matjorden skal sikres ved å flytte den til et egnet sted, sier pressevakt i Ikea, Joachim Dagenborg, til Børsen.

- Vi mener det er mulig å ivareta matjorden og samtidig bygge et handelssenter som bidrar til økonomisk vekst og nye arbeidsplasser i Vestby kommune. En forutsetning for langsiktige større investeringer i Norge er forutsigbare rammebetingelser, noe vi opplever som krevende i denne saken, fortsetter han.

Dagenborg sier videre at Ikea nå skal gå nøye gjennom regjeringens vedtak, og vurdere hva dette innebærer for prosjektet.