Tog trøbbel rekord i fjor: Nesten ett av tre tog var ikke i rute

28/01/2024 13:00

Emma

Innland
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Det er det verste resultat på nesten ti år.

32,7 prosent av passasjertogene i 2023 var forsinket eller innstilt.

Det viser VGs gjennomgang av Bane Nors loggføring av avvik for alle persontog i Norge i fjor.

Dette er tiende året på rad at VG går gjennom listene over togtrøbbel. 2023 er det verste av de ti årene:

403 tog hver dag

Første gang denne øvelsen ble gjort var i 2014. Den gang ble det gjort et poeng av at 223 tog i snitt var forsinket eller innstilt hver dag.

Så har det vist seg at hvert eneste år etterpå har vært verre. I 2023 var 403 tog hver dag rammet av forsinkelse eller innstilling.

Da er det riktignok regnet på en ganske streng måte, der blir alle tog som var minst fire minutter forsinket (eller innstilt) på minst én stasjon underveis tatt med i regningen.

Men trenden er tydelig: Det blir stadig flere tog på norske skinner. Og en stadig større andel av dem rammes av trøbbel.

Må tro det blir bedre

Thor Gjermund Eriksen, hittil mest kjent som tidligere NRK-sjef, begynte i jobben som Bane Nor-sjef for tre måneder siden. Han har allerede rukket å love at punktligheten skal bli bedre.

– Vi må tro at det blir bedre med så store investeringer vi gjør nå. 2024 representerer et skifte når det gjelder økt innsats på vedlikehold og fornyelse. Hvis jeg ikke kunne si at jeg tror på bedre punktlighet og regularitet, kunne jeg ikke ha jobbet her.

Selv om det er mange flere forsinkede tog nå enn for ti år siden, er det også litt flere tog som kjører i rute. I snitt kjørte 830 persontog hver dag i fjor uten å bli registrert med et eneste avvik.