Tove gjorde en ekkel oppdagelse i druene: 'Jeg ble sjokkert'

01/09/2023 11:30

Sofie

Innland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tove Fatumata Konneh var i ferd med å kose seg med noen druer da hun fikk seg litt av en overraskelse.

Druer er en populær og sunn matbit, som ofte nytes for sin sprø og knasende tekstur. Men hva skjer når crunchen kommer fra noe annet enn selve druen?

Dette ble Tove Fatumata Konneh fra Stavanger nylig konfrontert med da hun delte sin ubehagelige opplevelse av en uventet besøkende i sin druepakke på TikTok. Det var en helt vanlig tirsdagskveld, da Tove hadde bestemt seg for å unne seg noen snacksdruer.

Hun delte opplevelsen sin i en video som har blitt sett 75 000 ganger på kort tid. I videoen kan du se at et relativt stort insekt har funnet veien inn i druepakken.

Tove Fatumata Konneh fortalte DinSide at hennes første reaksjon på oppdagelsen var en blanding av sjokk og avsky:

"Jeg ble sjokkert, det var ekkelt! Jeg er ganske sikker på at det var en kakerlakk, heldigvis var den dø," forklarte hun.

Tove anbefaler nå alle å vaske druene sine før inntak for å unngå lignende ubehagelige overraskelser. Hennes egen druepakke fant raskt veien til søppelbøtta som følge av den uheldige episoden.

Foto: TikTok

Ifølge Steffen Roth, som jobber som overingeniør ved Universitetsmuseet i Bergen, var det en såkalt hussiriss (Acheta domestica) som hadde sneket seg inn i Toves druepakke.

Dette lille insektet, som blir ca. 2 centimeter lang og er lys gråbrun med svarte markeringer på hode og bryst, den anses normalt ikke for å være skadelig for bygninger, men den kan gi problemer ved matlagring.

"De kan gjøre skade på matvarer og kan gnage hull på papir og tekstiler. De regnes imidlertid ikke som alvorlige skadedyr. De kan virke sjenerende, ikke minst ved sin pipende/gnissende sang om natta, hvis man har slike insekter i boligen," det påpeker Folkehelseinstituttet (FHI) på deres nettsider.

Selv om hussiriss ikke er en vanlig gjest i mat, innrømmer Steffen Roth at tilfeller som dette fortsatt kan forekomme. Han råder for eksempel til å fryse insektet, men det må du absolutt ikke gjøre.

"Hvis det er en hunn, kan hun legge flere egg," legger Roth til.

Supermarkedskjeden Bama, som også distribuerer druer, har også kommentert saken.

Anne Victoria Frogner, kommunikasjonsrådgiver i Bama-konsernet, forklarer at frukten deres dyrkes i naturen, og det kan derfor av og til skje at det kommer småpassasjerer. Hun forsikrer imidlertid at slike situasjoner er ufarlige:

"Frukten vår dyrkes ute i naturen, og fra tid til annen kan en liten passasjer følge med, fordi den også lever der. Det er dessverre slikt som kan skje, og vi forstår at det ikke er særlig appetittlig, men heldigvis er det ufarlig," sa Anne Victoria Frogner.

Hun oppfordrer kunder som finner insekter i frukt og grønnsaker kjøpt på Bama om å kontakte deres forbrukertjeneste for å få hjelp.

"Vi anbefaler alltid å skylle frukt og grønnsaker før du spiser dem," la hun til som en generell tommelfingerregel.