Trygg Trafikk advarer: Kan få fatale konsekvenser

07/10/2023 13:06

Sofie Hansen

Innland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nå advarer de.

Høsten er høysesong for viltpåkjørsler. I grålysningen og i skumringen er risikoen for å treffe en elg eller hjort spesielt stor.

De siste ukene har det vært elgpåkjørsler mange steder over hele landet, men det verste ligger fortsatt foran oss, skriver Romerikes Blad.

Trygg Trafikk advarer nå avisen om at en kollisjon kan få fatale følger.

- Det finnes flere eksempler på at en elgpåkjørsel kan være fryktelig alvorlig, og da ikke bare for elgen, sier pressesjef Christoffer Solstad Steen i Trygg Trafikk til Romerikes Blad.

Ifølge forsikringsselskapet If er det en meget kraftig kollisjon vist en personbilen treffer en elg på 200 til 300 kg i høy hastighet.

Hvis en elg løper nedover veien 20 meter foran deg i en 80-fartssone, har du bare ett sekund til å stoppe.

If skrev i en pressemelding: Det er stor fare for at sjåføren og passasjerene blir invalidisert for livet.

- Noen råd til deg som er ute på veien: Følg med på skilting, kjør aktsomt, ha blikket høyt og beveg det fra side til side der det er ekstra høy risiko for å støte på elg, rådyr, hjort eller rein. Og – som alltid – tilpass farten etter forholdene, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

- Og husk at skiltene om elgfare gjerne er satt opp fordi det har vært mange elgpåkjørsler på strekningen. Når du ser skiltet om stor elgfare, bør du utvise ekstra stor aktsomhet, sier han.

Ifølge data fra Statistisk sentralbyrå ble det i jaktåret 2022-2023 drept 1 662 elg, 851 hjort og 7 272 rådyr i veipåkjørsler i Norge.

Ifølge If økte elgpåkjørsler 13,9 % sammenlignet med jaktåret 2021-2021, mens rådyrpåkjørsler økte med 7 %. Antall berørte rådyr var 16,2 % mindre enn i forrige periode.

De understreket at dersom du kolliderer med en elg, bør du kontakte politiet slik at de kan få en lokal fallviltgruppe til å håndtere det påkjørte dyret.