Uvanlig økning i ødelagte robotgressklippere - Årsaken vil overraske deg!

26/07/2023 17:30

Sofie

Innland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Stadig flere robotgressklippere blir ødelagt.

I Norge har robotgressklippere vært utsatt for en uvanlig utfordring – de «drepes» av lynet. Dette har ført til flere meldinger om ødelagte robotgressklippere, noe som har fått forsikringsselskapet If til å svare.

Kommunikasjonssjef i If, Sigmund Clementz, bekrefter at elektronikken i robotgressklippere og ladestasjoner viser seg å være spesielt sårbar når tordenvær raser. Det skriver DinSide.

Tidligere var det en økning i tyverier av robotgressklippere, hvor man mistenkte at tyvene hadde fjernet dem for å ta dem fra hverandre og selge reservedelene.

Dette fenomenet har imidlertid avtatt nå. Nå står du overfor en ny utfordring med lynnedslag, som i noen tilfeller har «drept» robotgressklippere og deres ladestasjoner.

Clementz forklarer at siden robotgressklippere vanligvis er koblet til ladestasjonen når de ikke er i bruk, er de ekstra sårbare for lynnedslag.

Når lynet slår ned et sted i nærheten, kan den kraftige strømmen følge kabler og ledninger i strømnettet og forårsake skade over store avstander.

For å unngå disse skadene gir Clementz et enkelt råd: trekk ut kontakten når et tordenvær truer, akkurat som du gjør med annen fin elektronikk.

På spørsmål om årsaken til den stigende trenden, påpeker Clementz at flere faktorer sannsynligvis er involvert.

Antall robotgressklippere har økt, og det har vært flere tilfeller av intense tordenvær i Norge som har truffet områder med mange robotgressklippere.

I tillegg kan en viss mengde ulykker også bidra til økt antall skader. Clementz avviser at det er noen spesielle merker som er mer sårbare for lynnedslag enn andre.

Det er derfor viktig for forbrukerne å ta de nødvendige forholdsreglene, uavhengig av hvilket merke robotgressklipperen de eier.

Han minner også om at forbrukerne bør være oppmerksomme på at robotgressklipperne deres er dekket av innboforsikring, selv om de står ute. Det samme gjelder hagemøbler, som også dekkes av forsikringen, dersom de skulle være rammet av uhell eller tyveri.