Viser oppsiktsvekkende resultater: Dette kan være kuren mot kreft

09/05/2023 11:07

Emma Sletta

Innland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Nå er det klar til å testes på kreftpasienter.

En norsk forsker kan ha knekt en kode som kan redde flere titalls liv.

Den norske forskeren Øystein Rekdal kaller det en mulig løsning på en av de største utfordringene i dagens kreftbehandling.

Det skriver TV 2.

Løsningen har latt vente på seg, for den norske forskeren har jobbet i over 30 år med å lage et stoff som kan få bukt med den forferdelige sykdommen.

Onsdag ble han invitert til USA for å snakke ved New York Academy of Sciences om løsningen som kan kurere den kompliserte sykdommen.

LTX-315 er navnet på molekylet som har vist gode resultater så langt, og det har nå kommet så langt i prosessen at det nå kan testes på dagens kreftpasienter.

Øystein Rekdal vil foreløpig ikke påstå at han har løst det store kreftmysteriet, til tross for at resultatene har vært svært oppsiktsvekkende:

– Vi har vist at vi har evnen til å drepe alle de ulike kreftcellevariantene i ulike svulster. Og på en slik måte at de vekker immunforsvaret, sier han til TV 2.

Det betyr at immuncellene vil lete etter andre kreftceller i kroppen, der molekylet i praksis ligner en slags vaksine mot sykdommen.

De oppsiktsvekkende resultatene trekker også oppmerksomhet fra fremtredende navn i bransjen.

Blant annet er nobelprisvinneren Dr. James Allison, som fikk prisen på bakgrunn av å ha utviklet immunterapibehandling for kreft, glad for oppdagelsen, som han mener kan redde hundretusener av liv.

For tiden samarbeider den norske forskeren med flere investorer for å få LTX-315 godkjent som legemiddel.

Produktet vil tidligst være på markedet før om fire år.