10 ting du bør fjerne fra Facebook – med en gang

02/05/2022 14:15

Anniken Hauge

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Facebook har mange ukjente farer.

Facebook er et av verdens mektigste selskaper, hvilket tilsier at de har mye makt.

Selv om Facebook hevder at brukernes sikkerhet er deres største prioritet, er det noen typer informasjon du kanskje ikke bør ha der – som adressen din eller hvor du gikk på skole.

Ifølge avisen The Independent, er det svært enkelt for en hacker å misbruke den personlige informasjonen din, fordi den ofte er inneholder hele eller deler av informasjon folk bruker til peronslige passord eller annen innloggingsinformasjon. 

Her er en liste over 10 ting du bør fjerne: 

 

1. Bursdagen din
Fødselsdatoen din er en del av et viktig puslespill som også inneholder navnet ditt og adressen, hvilket gjør at hackere lettere kan få tilgang til bankkontoen din og personlige opplysninger.

2. Telefonnummeret ditt
I beste fall blir du oppringt av en beundrer – i verste fall en 'stalker'

3. De fleste av "vennene" dine.
Professor i psykologi på Oxford University, Robin Dunbar, har en teori om at mennesker kun kan ha maksimalt 150 stabile relasjoner.

Så hvis du har 1.367 "venner" på Facebook, er sikkert en del av de du kan slette med god samvittighet. Du klarer uansett ikke å holde kontakten med alle disse.

4. Bilder av barna dine eller yngre familiemedlemmer
Victoria Nash på Oxford Internet Institute stilte nylig et viktig spørsmål:

- Hvilken type informasjon vil barna våre ønske å se av seg selv på sosiale medier senere i livet?

Tidligere generasjoner har ikke måttet tenke over dette, men med internettets inntog i hverdagslivene våre, blir det bare viktigere og viktigere. 

5. Stedstjenester
Dette er kun tilgjengelig på Android eller iPhones. 
TechCrunch rapporterte i 2015 at over at mer enn 500 millioner brukere logget inn på Facebook alene via telefonen, hvilket betyr at samme antallet utsettes for risikoen for at noen får vite hvor de befinner seg, og kan utnytte seg av det om de ønsker.

6. Sjefen din
Hvis det er én person som ikke trenger å vite hva du gjør og hvor du er til enhver tid, så er det sjefen din. Man kan velge å holde innhold skjult fra visse mottakere – du kan like greit sette sjefen din på den listen med en gang.

7. Sjekke inn hjemme
Du kjenner sikkert til 'check in' funskjonen inne på Facebook. Men det du kanskje ikke tenker over er at adressen din hjemme da vises – og da til alle de 1.367 vennene dine hvis du ikke har slettet noen.


8. Når og hvor du drar på ferie
Ifølge økonomisiden This is Money riskerer du å ikke få fullt igjen på forsikringen din dersom du har fortalt om ferieplanene dine på sosiale medier.

Hvordan det er her til lands er usikkert – men én ting kan du være helt sikker på: Det er aldri lurt å fortelle potensielle tyver om når boligen din er tom.

9. Bilder av flybilletten
Det er mange som tar bilde av flybilletten sin for å vise folk på sosiale medier at de skal ut og reise, men det innebærer faktisk en stor risiko. Strekkoden på billetten er unik, og kan misbrukes for å finne frem til personlig informasjon du oppga til flyselskapet da du booket billetten.

10. Kortinformasjon
Det sier seg selv at man ikke bør legge ut bilder av bankkortet sitt på sosiale medier. Men av og til er man kan man være litt sløv og gjør det ved et uhell. Vær forsiktig!