På Finn finner du akkurat nå rundt 14.000 ledige jobber i sommer, og særlig en sektor skriker etter sommervikarer.
"For ungdom og studenter er sommerjobber en viktig mulighet til å bygge CV, opparbeide verdifull arbeidserfaring og få en fot innenfor arbeidsmarkedet. Samtidig får arbeidsgivere tilgang på sultne, engasjerte medarbeidere som kan bidra i en hektisk periode", sier jobbanalytiker og leder i FINN jobb, Christopher Ringvold.
Han anbefaler ungdom på jakt etter sommerjobb til å begynne å søke allerede nå.
Takk fra nettstedet Finn viser at høydepunktet for annonsering av sommerjobber er i februar. Antallet jobber har steget voldsomt de siste to årene, men det er også mange om beinet.
Søk etter sommerjobb topper listen over de meste brukte søkeordene på tjenesten. Med hele 250.000 søk på ordet “sommerjobb” i fjor – opp fra 230.000 i 2023 og 220.000 i 2022 – er det tydelig at sommerjobber engasjerer både arbeidsgivere og arbeidssøkere.
Vær tidlig ute
Derfor kan det være en god ide å kontakte mulige arbeidsgivere allerede nå.
"Med den store interessen for sommerjobber oppfordrer vi arbeidsgivere til å legge ut sine sommerjobber nå for å nå de rette kandidatene, og råder de som ønsker sommerjobb til å agere nå. Vi ser en tendens til at flere arbeidsgivere ønsker å legge sommerkabalen tidligere på året", sier Christopher Ringvold.
Mens annonser gjerne blir lagt ut tidlig på året, når ikke antall søk etter sommerjobb sitt høydepunkt på FINN jobb før mars og april. Så her er bør de som ønsker å søke sommerjobb være tidligere ute, oppfordrer jobbanalytikeren.
Her er det flest jobber
Helse og omsorg er den bransjen som har absolutt høyest antall stillinger å tilby i sommer og de har allerede et stort antall stillinger ute på FINN.
"Allerede nå i januar ligger det ute over 2400 stillinger for sommerjobb innen helse og omsorg, så her er behovet stort. I tillegg er det et stort utvalg stillinger innen butikk og andre serviceyrker. Jobber innen helse og omsorg er en god erfaring å ha med seg videre", sier Ringvold.
Studenter "må" jobbe
I følge studentbudsjettet til Norsk studentorganisasjon, går en gjennomsnittlig student rundt 6.600 kroner i minus hver måned hvis man kun skal klare seg med studielån. Derfor er mange studenter nødt til å spe på inntektene enten med en jobb ved siden av studiene eller i feriene.
"For de av oss som har mulighet til det så er sommerjobb en god mulighet for at vi studenter kan få relevant og verdifull arbeidserfaring, som kan gjøre oss mer attraktiv for fremtidige arbeidsgivere. Samtidig så har vi studenter, som alle andre, behov for tilstrekkelig med ferie og fritid, slik at vi kan yte det som kreves av oss i studiene", uttaler Kaja Ingdal Hovdenak, leder i Norsk studentorganisasjon og legger til:
"Vi studenter en gruppe med bred kompetanse på ulike fagfelt, derfor oppfordrer vi arbeidsplassene til å være åpne for nettopp dette."