3 geniale triks: Så enkelt kan du bli kvitt løvetann i hagen

02/06/2023 14:30

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hvis du også er lei av løvetann i hagen din, bare følg disse tre smarte triksene.

Når det varmere været nærmer seg, blir regnet liggende, og det gir den perfekte atmosfæren for løvetann å vokse. Slik fjerner du løvetann fra plenen i tre enkle trinn.

Det skriver Express.

Løvetann kan være morsomt for barna å blåse opp når hodene har blitt overskyet, men gartnere og plenentusiaster banner når de ser de muntre gule blomsterhodene vises.

Mens noen hevder løvetann er villblomster, kan de skyve ut gress og andre planter, samt suge vann og næringsstoffer bort fra omkringliggende planter.

Det finnes flere metoder for å fjerne løvetann, og alle bør utføres hvert år, siden frø kan reise flere kilometer i vinden, og det er praktisk talt umulig å fjerne ugresset permanent fra en hage eller plen.

Grav dem opp

"Det mest effektive, men også det mest tidkrevende," ifølge Gardening Know How, er å grave dem opp.

Dette bør gjøres om våren, når de første løvetannplantene vises, for å gjøre arbeidet enklere.

Røttene (eller haugrøttene, som er deres offisielle navn) av løvetann sies å løpe dypt - omtrent ti til femten centimeter - så du må fjerne hele roten for å lykkes. F

Ordiness røtter vokser så dypt, hver løvetann i plenen er usannsynlig å bli fjernet i første runde med graving.

Men for å gjøre det, trenger du en lang kniv eller en liten hagegaffel, eller noen gartnere anbefaler å bruke en skrutrekker. Lag et dypt snitt nedover i jorden, på alle fire sider rundt løvetannen, og trekk den deretter opp.

Dryss deretter den øverste jorda i hullet som er igjen, og litt gressfrø, vann og plenen skal vokse tilbake om noen uker.

Bruk lys eddik

Ifølge National Greenhouses direktør Tom Hilton, er lys eddik en effektiv måte å fjerne løvetann fra plener.

Men for at det skal være "mest effektivt", må eddiken påføres når løvetannen er mindre enn to uker gammel.

Prøv å lage en spray med 5 prosent eddik og 95 prosent vann, og spray det på plantene i løpet av den første uken.

Tom sa: "Sørg for å sikte på røttene, basen, og spray deretter gradvis opp og ned, og sørg for at du gir noen gode applikasjoner."

Løvetannen skal da bli brun i løpet av få dager og dø ned til roten.

Dekk dem til

"For større ugress og løvetann, dekk dem til etter behandling for å blokkere sollys," foreslo Calum Maddock, Homehows hageekspert. "Dette vil hjelpe deg med å drepe hele planten i stedet for bare bladene."

Når det gjelder hva du skal dekke løvetann med, bør en liten plast- eller terrakottaplantepotte kunne gjøre det.

Men hvis potten er litt for stor, kan den misfarge plenen og føre til at gresset under, ved siden av  løvetannen, også dør.

Læs også:

Ekspertråd: Så ofte bør du vaske sengetøyet ditt En ekspert har avslørt at flere ting avgjør hvor ofte du bør vaske sengetøyet.