5 ting du aldri bør gjøre før sengetid

23/03/2023 14:57

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er visse ting du bør unngå å gjøre hvis du ønsker å få deg en god natts søvn.

Søvn - spesielt god søvnkvalitet - er noe som dessverre ikke skjer med oss alle, og Verdens søvndag, som finner sted 17. mars hvert år, har vært en oppfordring til handling siden 2008 i alle problemene knyttet til søvn.

Her er en liste over ting du bør unngå før du (forhåpentligvis) drar til drømmeland.

Unngå å bruke mobiltelefonen

Eller andre enheter som avgir blått lys -  tabletter, bærbare datamaskiner, etc.

For mange er det å legge fra seg telefonen som å slå av strømmen. Men seriøst, slå av minst en time før sengetid. Det blå lyset som sendes ut fra skjermene til slike enheter, bremser frigjøringen av søvnfremkallende melatonin og tilbakestiller kroppens indre klokke (eller sirkadiske rytme) til en senere tidsplan, noe som gjør deg mer våken i stedet.

En studie publisert i Journal of Adolescence fant at bruk av elektroniske enheter ved sengetid er forbundet med kortere søvnvarighet, dårlig søvnkvalitet og søvnighet på dagtid.

Unngå å drikke kaffe eller te
Forstår folk fortsatt ikke?! Koffein og leggetid henger ikke sammen! Koffein kan forbli i kroppen din opptil 12 timer etter inntak.

En studie publisert i Journal of Clinical Sleep Medicine fant at inntak av koffein seks timer før sengetid kan redusere total søvntid med en time. Det skriver Asia One.

Unngå å delta i stressende aktiviteter
Med mindre du faktisk liker å føle deg nervøs og spent hele natten, sjekk jobb-e-posten din neste morgen.

Oftere enn ikke står ingens liv på spill. Å gå rett til sengs etter en aktivitet som stimulerer hjernen din – enten det er å være på PS4 eller se en skrekkfilm – er en stor feil. Du vil sannsynligvis være sliten og ukonsentrert neste dag.

I stedet fokuserer du på aktiviteter som er mindre mentalt stressende, som å pakke vesken eller legge bort tøyet. Og unngå krangel! Gå aldri til sengs sint.

Unngå å spise krydret og fet mat
En sterk karri eller krydret tikka masala kan være vanskelig å motstå, men prøv å gjøre det likevel.

Du vil ikke ha sure oppstøt, som har en tendens til å dukke opp når du legger deg ned etter et tungt måltid med krydret og fet mat. Spis slik mat ved middagstid, sørg for at den forbrukes minst to timer før sengetid, slik at det er nok tid for magen til å fordøye den.

Unngå å drikke alkohol
Hvilken skade vil litt rødvin gjøre før sengetid, spør du kanskje? Men å drikke "et lite glass" før sengetid kan gi deg følelsen av at du vil falle i dyp og drømmeløs søvn, det reduserer faktisk REM-søvn - perioden når søvn er mest gjenopprettende.

Resultatet: Trøtthet og manglende evne til å konsentrere seg neste dag. I tillegg er alkohol vanndrivende, noe som betyr at du kan bli vekket av en veldig full blære og bli tvunget til å trekke deg ut av sengen opptil flere ganger.