6 gode grunner til å trene hvis du er 40+:

Foto: Shutterstock.com

Det er flere gode grunner til å styrke treningen.

Etter hvert som kroppen blir eldre, opplever de fleste skavanker og en mere svekket kropp over tid.

Kosthold og generell livsstil kan gjøre mye bra for kroppen, men styrketrening kan angivelig bremse mye av de truende skavankene og tegn på alder som begynner å vises på den andre siden av de 40 årene.

Aktivtræning.dk har kommet med 6 gode grunner til å styrke trene hvis du er 40+. 

Les også

Mann pågrepet: Ville feire dronningens koronasmitte

1: Muskelmasse

Hvis du normalt er aktiv og ikke trener, vil du oppleve en total muskelmassehemming på 30-40% fra 20-80 år. Årgangen er mindre muskelfiber, som samtidig også får færre over tid. Spesielt er type II muskelfibre svært følsomme for inaktivitet. Siden Type II-fibrene vanligvis også er de tykkeste og sterkeste fibrene, ved å regelmessig være aktive og løfte vekter, kan du opprettholde muskelmassen godt inn i årene.

2: Muskelstyrke

Muskelstyrke begynner vanligvis å avta tidlig på 40-tallet. Etter en alder av 60 begynner ting å gå veldig fort, og her kan du se en nedgang i muskelstyrken på opptil 1,5% årlig. Det påvirker også antall nesten-vefibre. Tung styrketrening er den absolutt beste kuren for et svekket nervesystem. Styrketrening bidrar til å danne nye nerveforbindelser og øke den såkalte nevrale stasjonen, det vil si å skyte til musklene, noe som gjør at du kan opprettholde din styrke og eksplosivitet.

3: Testosteron

Kroppens evne til å øke konsentrasjonen av vekstpromotorer som testosteron etter styrketrening reduseres. Disse hormonene spiller en viktig rolle i å bygge muskelmasse. Du kan ikke gjøre mye med å redusere testosteronnivået, men hvis du i dine gode år klarer å bygge en god grunnleggende form og muskelmasse, vil du som eldre person oppleve mindre forandring.

4: Knoglestyrke

Benvev har en tendens til å bli mer porøst med alderen. Dette er vanligvis mest uttalt hos kvinner som allerede i overgangsalderen begynner å miste beinmasse på grunn av lavere østrogen nivåer i kroppen. Vektbærende aktiviteter, for eksempel tung styrketrening, hvor beinene komprimeres og utsettes for belastning, bidrar til å øke veksten av beinvev.

5: Senestyrke

Senevev gjennomgår også endringer med alderen. Her kan du blant annet se en oversikt over de såkalte kollagenfibrene. Dette betyr at senevevet blir svakere og mer sårbart for belastning, og det er derfor det er mer sannsynlig at du pådrar deg skader. For å gjøre senevevet tykkere og sterkere, er styrketrening et must.

6: Immunforsvar

Kroppens beskyttelse mot sykdom fungerer mindre effektivt jo eldre vi blir. Blant annet reduseres antall hvite blodlegemer, noe som betyr at det er vanskeligere å bekjempe sykdom og infeksjoner. Styrketrening øker immunforsvaret ditt. Vitenskapelige studier har sett at etter trening har fått et gradvis sterkere immunsystem og blitt mindre utsatt for infeksjoner.

Les også

Vilt spill i sengen gikk galt for MMA-fighter: Endte opp med brukket anheng