7 ting du ikke visste at oppvaskmiddel kan brukes til: Nummer 5 vil forbløffe deg

19/10/2023 12:00

redaktion

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mirakelvæsken kan mye mer enn å rengjøre oppvasken.

I kampen mot tøffe matrester, fete flekker og inngrodd skitt har oppvaskmiddel alltid vært vår pålitelige allierte ved kjøkkenvasken.

Men visste du at dette ydmyke kjøkkenproduktet har utallige andre skjulte talenter som kan hjelpe deg rundt i huset? Lifehacker.com deler de syv smarte bruksområdene her:

1. Master of flekkfjerning

Tenk deg dette scenariet: En dråpe salatdressing treffer favorittkjolen din, eller pizzafett setter flekker på de splitter nye jeansene dine. Ikke bekymre deg, for din nye beste venn, oppvaskmiddel, er her for å redde dagen.

Bare påfør noen dråper på flekken, gni den grundig inn, la den sitte et øyeblikk, og skyll deretter. Flekkene er borte! (Og det virker ikke bare mot fett, det er også effektivt mot ikke-fettrelaterte matflekker, vaskbare silke- og krageflekker!)

2. Skinnende rustfritt stål og oppfrisket skap

Når vannstriper og utallige fingeravtrykk tar over kjøkkenapparatene dine, trenger du bare en fuktig klut og noen dråper oppvaskmiddel.

Hvis du tørker rustfritt stål, følg kornretningen for å unngå riper. Avslutt med et tørt håndkle for å få overflatene til å skinne. Husk at mikrofiberkluter gir de beste resultatene og etterlater ingen lo.

For skap: Påfør oppvaskmiddel på en fuktig svamp (eller legg den i en sprayflaske med vann) og fjern klissete smuss og fettrester. Hvis bunnen av kjøkkenøya tilfeldigvis har gummiskoavtrykk fra gjentatte små føtter (ja, det skjer!), så er oppvaskmiddel din redning her også.

3. Rengjør grillen eller ovnen som en proff

Lag din egen ovnsrens ved å blande vann, natron og oppvaskmiddel til en pasta. Påfør pastaen på hele ovnen og spray deretter med en blanding av like deler eddik og vann. La det sitte i minst et par timer (eller over natten) før du skrubber den skitne oppbyggingen godt.

Til grillristen: Etter å ha fjernet de største forkullede restene og skitt, lag en blanding av 1/2 kopp natron og nok oppvaskmiddel til å lage en tykk pasta. Påfør blandingen og la den sitte i minst 30 minutter før du skrubber og skyller den godt.

4. Få edelstener til å glitre og sølv skinne

Vann og oppvaskmiddel kombineres for å gi deg en uventet redning av smykker. Bare bland noen dråper oppvaskmiddel med sprudlende vann og la diamantene, safirene og smaragderne ta en fem-minutters forfriskende dukkert.

I følge laboratorietester fra "Good Housekeeping" hjelper kullsyren å løsne skitt og skitt som skjuler seg i settingene og på fasettene. Bruk en myk tannbørste for å skrubbe bort eventuell gjenværende smuss og få edelstenene dine til å skinne som om de nettopp har blitt polert av en gullsmed.

Når det kommer til sølvtøy, kan noen dråper oppvaskmiddel blandet med varmt vann og påføres med en myk klut eller ikke-slipende svamp raskt fjerne anløp. Men husk, denne metoden bør ikke brukes ofte!

5. Fang fruktfluer og mygg

Fyll en bolle med eplecidereddik og noen dråper oppvaskmiddel og varm den kort i mikrobølgeovnen for å forsterke den sterke epleciderduften. Len deg tilbake og vent mens eddiken tiltrekker seg de små fluene og oppvaskmiddelet stopper dem fra å flyte til toppen ved å bryte overflatespenningen. Det er en felle de ikke kan motstå!

6. Rengjør utemøbler som en ekspert

Utebord og stoler får juling når de utsettes for det harde utendørs. Fjern klebrig harpiks, pollen og mugg fra enhver overflate (tre, plast, bambus, flettet eller metall) med en svamp mettet i en blanding av oppvaskmiddel og varmt vann. Skyll grundig med en hageslange og tørk med et håndkle for best resultat.

7. Fjern såperester, klistremerker og etiketter

Visste du at du ikke trenger å bruke dyre, ammoniakkbaserte rengjøringsmidler til badet ditt? Skyll badekaret eller dusjen grundig med oppvaskmiddel og skrubb den deretter med en børste, flisebørste eller en dedikert kost (kun for dette formålet).

Se såpeskum og mugg forsvinne som dugg i solen. For å lage en effektiv rengjøringsvæske som fjerner gjenstridige vannflekker, kombinerer du bare like deler oppvaskmiddel og hvit eddik i en sprayflaske. Dette vil løse opp mineralavleiringer som oppstår på grunn av hardt vann og gjøre rengjøringen din til en lek.

Oppvaskmiddelet viser seg også å være en sann ekspert på å fjerne de irriterende restene fra prislapper og butikketiketter. Og la oss ikke glemme dens imponerende evne til å eliminere oljeflekker fra betong og til og med klare tilstoppede avløp!

Ærlig talt, forestilte du deg at oppvaskmiddel kunne gjøre alle disse oppgavene? Nå konkurrerer den med eddik om tittelen som den mest allsidige husholdningsrengjøringshelten nærmest mitt hjerte – en løsning som er økonomisk, gjør-det-selv og svært effektiv!

Så neste gang du ser oppvaskmiddelet ditt ved kjøkkenvasken, husk at det er mer enn bare en redning for skitten oppvask. Det er en virkelig superhelt i en flaske, klar til å bekjempe skitt og rot i hele hjemmet ditt!